Реклама / Ads
9| 3001 |19.11.2023 НОВИНИ

Товарен кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море

.
Товарен кораб
Товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, е бил отвлечен от йеменските хуси в Червено море в неделя, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху. Плавателният съд е отдаден под наем от британска компания на японска компания и плава под бахамски флаг.
 

Сред екипажа на борда има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци, съобщи bTV. Корабът е напуснал пристанище в Турция и се е насочил към Индия, като крайната му дестинация е град Пипавав. Последният сигнал от него е излъчен вчера край саудитското пристанище Джеда.

 

Кабинетът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

 

"Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища", каза Нетаняху.

 

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише "Джерусалем Поуст".

 

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове. Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

 

По непотвърдена информация двама са българите на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът. Това каза пред NOVA вътрешният министър Калин Стоянов.

 

КОРАБЪТ

Според доклада отвлеченият кораб се нарича "Галакси лийдър" (Galaxy Leader). От събота сутринта не съобщава местонахождението си.

Плавателният съд превозва автомобили и е влязъл в Индия, според някои източници - от Турция, според други - от Судан.

Според арабски новинарски сайтове на борда има 22-ма членове на екипажа, но никой от тях не е израелец. Потвърдено беше, че корабът принадлежи частично на израелеца Рами Унгер и плава под флага на Бахамските о-ви.

Според открити източници "Галакси лийдър" принадлежи на основаната от израелския бизнесмен Абрахам (Рами) Унгер британска компания "Рей Кар Кериърс" (Ray Car Carriers) и е построен в Полша. На борда на плавателния съд е изписано името на най-голямата японска корабна компания NYK Line.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2771 |19.11.2023 Сърбия-България 2:2 - равенство за престиж . 5| 2820 |19.11.2023 Идентифицирани са полицаите, превишили правомощията си по време на протеста . 8| 2871 |19.11.2023 Премиерът Денков: Отношението ми към вътрешния министър зависи от оценката му за насилието на полицаите . 13| 2706 |19.11.2023 Aсен Василев: Заплатите на учителите ще се поддържат на 125% от средните за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads