Реклама / Ads
2| 8015 |12.10.2023 НОВИНИ

Заплатите на асистентите в държавните университети се увеличават с по 310 лв. със задна дата

.
Източник: БГНЕС
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето образование постигнаха съгласие за разпределянето на предвидените със Закона за държавния бюджет за 2023 г. средства за увеличението на заплатите на университетските преподаватели, съобщиха от МОН.
 

Това се случи на среща в образователното ведомство, на която присъстваха председателите на Национален браншов синдикат Висше образование и наука към КНСБ и Синдикат Висше образование към КТ Подкрепа – проф. Лиляна Вълчева и доц. Валери Апостолов, както и Соня Кръстанова, директор на дирекция "Финанси" в министерството.  

 

По време на разговорите беше постигната договореност за приемлив вариант на разпределение на средствата за ръст на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, за да може за започне изплащането им.

 

До края седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лв. и се предоставят на 33 държавни висши училища, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2 401 са асистенти. С тези средства се обезпечава и 20% увеличение на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент. Така, асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лв., считано от 1 август 2023 г.

 

Министър Цоков отново подчерта, че важна политика на МОН е приоритетното увеличаване на заплатите на най-младите академични преподаватели – асистентите. Като резултат е постигнатото увеличение на асистентската заплата с 310 лева. За сравнение през 2022 година заплатите на асистентите са повишени с 200 лева (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов ресурс от 20 млн. лева.  

 

В процеса на вземане на решения е важно да се чува гласът и мнението на всички ангажирани страни. Именно такъв е подходът на министерството и при вземането на стратегически решения в сектора на висшето образование. Така в името на добрия социален диалог и плурализъм, МОН инициира серия от срещи с представителите на висшите училища, Съвета на ректорите и синдикалните организации в областта на висшето образование за обсъждане на справедливото разпределение на допълнителните средства.

 

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3585 |11.10.2023 Здравните работници в държавните болници в Гърция протестират днес с искане за по-добро финансиране . 1| 3666 |27.09.2023 Иван Брегов: Когато безсмислени и маломощни хора влязат в държавните органи, те ги обезсмислят . 1| 5461 |20.09.2023 Минималните заплати в държавните университети скачат с 310 лева . 7| 5449 |07.09.2023 Увеличават с близо 6 млн. заплатите в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads