Реклама / Ads
1| 2597 |05.05.2023 НОВИНИ

Започна гласуването на турските граждани в България за изборите в южната ни съседка

.
Турските граждани в България могат да гласуват за изборите в Турция за президент Източник: БГНЕС
От 4 май турските граждани в България могат да гласуват за изборите в Турция за президент и състав на 28-ото народно събрание на страната.
 

Изборни секции у нас са разкрити на три места – посолството в София и генералните консулства в Пловдив и Бургас.

 

Турските граждани, вписани в избирателните списъци в чужбина, могат да гласуват на граничните пунктове, сред които Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово, Дерекьой/Малко Търново. Гласуването в България ще продължи до 9 май, а на граничните пунктове – до 14 май. 

 

“Изборният процес в България ще продължи четири дена – уточни посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок. – Урните в София, Пловдив и Бургас ще бъдат отворени до 21 часа в неделя.

 

В България има повече от 7900 наши избиратели. Призовавам чрез вас всички да упражнят вота си, като тяхно основно гражданско право и гражданска отговорност. Приятно ме учуди фактът, че още от ранна сутрин на 4 май видях опашка от чакащи пред посолството. Наблюдаваме нарастващ интерес в България към изборния процес и това ни радва.“

 

След приключване на гласуването бюлетините ще бъдат закарани в Турция с дипломатически куриери. Урните ще бъдат отворени в 17:00 ч. на 14 май, след края на гласуването в цяла Турция.

 

“Всеки вот при нас е с висока избирателна активност. Хората вярват, че чрез гласа си проблемите и темите, които ги вълнуват, ще могат да намерят отражение в работата на правителството. Те го знаят и вярват в това и затова на всеки избор с удоволствие отиват пред урните”, каза посланик Секизкьок в интервю на Севда Дюкянджи от турската редакция на Радио България.

 

“Отношенията ни с България в последно време отбелязват може би най-доброто развитие в историята си, сътрудничеството ни се развива в изключително положителна и благоприятна среда. Много се радваме за постигнатото. Българските власти също са много доволни от двустранните отношения с Турция и изразяват задоволство от връзките ни. 

 

Както и ние съдействахме на 2 април при изборите в България, така и българските власти следят отблизо изборите при нас и пожелават резултатите да са в полза за развитието на Турция.

 

Връзките ни с България са на отлично ниво. Такива са и по отношение на изборите.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2493 |04.05.2023 Парламентарните комисии ще започнат работа без председатели засега . 0| 2658 |03.05.2023 WINBET започна турнир „Бързи и яростни“ с игрите на Playson . 2| 2912 |30.04.2023 С литийно шествие в Клисура започнаха честванията на 147 години от Априлската епопея . 8| 3867 |23.04.2023 Меглена Кунева се появи отнякъде и веднага започна да ни поучава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads