Реклама / Ads
3| 2876 |14.11.2021 НОВИНИ

Започна изборният ден за българите в САЩ и Канада

.
Започна изборният ден в САЩ и Канада. Първи, в 14 часа българско време, започват да гласуват сънародниците ни по Източното крайбрежие, съобщиха от външното министерство. Българските граждани в САЩ могат да упражнят правото си на глас в изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание в 55 избирателни секции, а в Канада - в 16. САЩ и Канада са сред общо 21 държави с избирателни секции, в които сънародниците ни могат да гласуват с машина.
 

В САЩ 8 секции са оборудвани с 16 машини, в Канада – 2 секции с 4 машини.

 

В Северна Америка българите могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, където са разкрити избирателни секции. В Мексико сити изборният ден започва в 15 ч. българско време. Сънародниците ни вече гласуват и в Южна Америка. Секции са разкрити в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

Най-късно изборният ден зад граница ще започне и приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Изборните секции там отварят в 17 ч. българско време, а гласуването ще приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.

 

По данни на дипломатическите и консулските ни представителства всички секции, предвидени с машинно гласуване, работят. МВнР прави всичко възможно и да реагира максимално бързо на наложилите се смени на членове на СИК зад граница в последния момент, главно заради дадени положителни тестове на COVID-19. В министерството е създадена непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и с ЦИК като денонощно дежури изборен щаб.

 

Сънародниците ни по света могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави. Най-голям е броят на избирателните секции в Европа, от които 132 във Великобритания, 82 в Германия, 69 в Испания, 28 в Италия, 26 секции в Гърция, 18 във Франция, 13 в Норвегия.

 

По информация от дипломатическите и консулските ни представителства всички секции в Европа са отворили и работят. Като символ на българското в секцията в гръцкия град Александруполис, дори, членовете на секционната избирателна комисия се облякоха с народни носии.

 

В 11 часа българско време приключи гласуването в Австралия, където сънародниците ни гласуваха в 6 избирателни секции. Секциите в Япония и Сингапур, съответно бяха затворени в 13 часа и 14 часа българско време. В Япония българите гласуваха в 2 избирателни секции – в градовете Токио и Осака, а в Сингапур - в една секция. Гласуват и сънародниците ни в Бахрейн, където за първи път на тези избори е разкрита секция.

 

Министерството на външните работи благодари на българските общности в чужбина, които се включиха и оказаха помощ за подготовката и организацията на вота зад граница.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2734 |14.11.2021 Горан Благоев: Призовавам българите да гласуват масово, за да влязат в парламента най-достойните и да изберем най-добрия държавен глава . 2| 2750 |12.11.2021 Евростат: Българите са най-сериозните пушачи в ЕС . 17| 21097 |10.11.2021 90% от българите са срещу Борисов и ГЕРБ, 10% е армията на ”калинките” . 45| 3913 |07.11.2021 Проф. Момеков: Българите се татуират, но ги е страх да се ваксинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads