Реклама / Ads
69| 7048 |11.05.2021 НОВИНИ

Борисов пред партийния актив: Парите на цялата олигархия са срещу нас

.
Онлайн започна националната конференция на партия ГЕРБ. Тя се излъчва в YouTube и Facebook. Лидерът Бойко Борисов събира структурите и ще обяви кадрови промени в партията и да стегне актива за предстоящите избори през юли.
 

Събранието открива административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

 

Досегашното ръководство е събрано в малка зала в НДК, с видео екрани от 29-те точки, от които ще има включвания от страната. Медии не са поканени. Официално, събитието се провежда онлайн заради пандемията.

 

Партийният актив разиграва демокрация. Онлайн са събрани всички структури на ГЕРБ в страната и точка по точка гласуват предложенията, направени на националната конференция. Има си председател на комисията по кворума, разни секретари. 

Всички гласуват “за”. “Въздържал се” - няма. Против - още по-малко.

 

На трибуната в НДК излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Заговори за олигархията, срещу която партийният актив е изправен:

 

"От тримата зам.-председатели на партията, с кмета на София и Бургас изобщо не е хипотезата същата, каквато бе при Цветанов. Те станаха в пъти по-добро място за живеене като градове. Направиха се толкова много неща, че няма да ми стигне времето да ги изброя - от метро, спортни зали, околовръстни… Логиката ми каква е? Предстоят два много тежки месеци срещу много пари, които са изрпавени срещу нас - парите на олигархията. Направих недопустими грешки, които за радост се отчитат като успехи сред нашите евроатлантически партньори. Предлагам двамата зам.-председатели да останат членове на изпълкома - не отива днес да предложа на кмета да иде някъде, защото има работа в града. Като член на комисията, може спокойно да помага. Същото важи за Димитър Николов. Те остават от най-уважаваните, най-заслужилите. Не е свалено доверието към тях. Обичаме ги, уважаваме, но партийната работа изисква ежедневно присъствие на събрания".

 

“Какво следва?”, попита Борисов, а след това започна “гласуване”. Лидерът обаче реши: "Ама аз ще си седна, докато мине цялото гласуване…

 

В крайна сметка Националното събрание реши - освобождава като зам.-председатели на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Решението обаче този път не бе взето единодушно. 16 бяха против, а въздържали се - цели 46.

 

В бургаската структура гласуваха en bloc против предложението. Софийската структура подкрепи освобождаването на Фандъкова.


“Краси Велчев - един изключително сърцат партиен боец. Безукорно честен, депутат в няколко Народни събрания, председател на комисии. Една дума не мога да кажа лоша за него. Остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да може да имаме и обновление. Същото мога да кажа за Нунев - колеги от полицейските години още. От Русе направихме прекрасен град. Но с някои наши грешки загубихме изборите там. Нормално е да дадем път на нови хора, а той да остане да помага. Кой беше следващия… Менда я няма, защото е на погребение на братовчедка, мисля. Беше един от темелите на финансите. Така че и тя продължава да работи за партията. На нейно място ще влязат други хора. И на Митко и на Данчето - едно огромно благодаря за работата, която са свършили”, коментира Борисов. 

 

Националното събрание гласува за смяна на Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев като членове на изпълкома на ПП ГЕРБ. Последва гласуване по вече познатия протяжен ред. 

 

Освободени като членове на контролната комисия бяха и Александър Ненков, Емил Радев, Десислава Танева, Андрей Новаков, Ирена Соколова, Даниела Савеклиева. Предложението бе прието почти единодушно. От гласувалите общо 1040 "За" са 1222, "против" - 2, "въздържали се" - 16.

 

За заместници на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов Борисов предложи Томислав Дончев и проектопремиера си Даниел Митов. Мотивите бяха следните:

 

“Със сигурност има още много достойни хора, но първо - с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е важно в момента. И нашите партньори внимателно и гледат, и слушат заявките, че нямало какво ли не. Една демократична Европа работи на този принцип. Затова с това предложение искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ и на кои хора искаме да приличаме, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим”, посочи Борисов.

 

След гласуването за зам.-председатели на ПП ГЕРБ в крайна сметка почти единодушно бяха избрани и двамата.

 

Даниел Митов заговори за тежките геополитчески предизвикателства, пред които е изправена цяла Европа. Затова трябвало да бъдат очертани ясните принципи и посоки. 

 

“Нищо странно - двуличието е в основата на тези хора. Те се опитват нещо, което не могат - едновременно флирт с Русия, в същото време когато Байдън говори на срещата на Г-9, не можеш да кажеш, нямаш вдигнатия юмрук, че не си съгласен с тази декларация…”, коментира Борисов.

 

Това дойде като превод на прочетени от Митов откъси от декларацията на английски. Цитира новината, че българският президент е скрил, че е подкрепил декларация от проведената среща за осъждане действията на Русия.

 

Важна бележка на ФрогНюз - Борисов обърка буквичката. Срещата е Б-9, Г-9 е пътен знак. Грешката обаче явно не бе продукт на лапсус, а истинска фактологична грешка. Защо? Защото бе повторена два пъти. На втория път Борисов бе поправен от съпартийците си. 

 

Досегашната 11-членна изпълнителна комисия става 15-членна. Трима от членовете са в нея по право – председателят Бойко Борисов и двамата нови заместник-председатели Томислав Дончев и Даниел Митов. Четирима от старите членове остават: Цвета Караянчева, Живко Тодоров, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров.

 

В комисията от днес влизат Йорданка Фандъкова, и Димитър Николов (които бяха освободени като зам.-председатели на партията по-рано днес), Иван Тотев,Деница Сачева, Тодор Кръстев , Илтер Садъков , Вежди Рашидов и проф. Костадин Ангелов.

 

Очаквайте още подробности.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3120 |11.05.2021 ”Градус” определи като манипулативни вчерашните твърдения на Павел Стоименов . 11| 3460 |10.05.2021 Корнелия Нинова: В 45-ия парламент БСП беше остров на стабилност, на последователност, принципност, предсказуемост и разум . 21| 7716 |10.05.2021 Очакват се нови бомби. Мистериозен мъж ще говори пред комисията . 73| 7711 |10.05.2021 Слави Трифонов: Борисов пак лъже. Той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads