Реклама / Ads
0| 2772 |20.04.2022 НОВИНИ

Започна националният протест на пътните строители пред парламента

.
Източник: БГНЕС
Протест на българска браншова камара "Пътища". Пътните строители се събраха пред Народното събрание в София, както и в цялата страна.
 

"Искаме си дължимото – нито повече, нито по-малко!", "Пътният бранш е пред фалит", "Всеки труд се заплаща". Такива надписи носят пътните строители.

 

"Декларираме спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности. Състоянието на Републиканската пътна мрежа е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми", призовават пътищарите.

 

"През последната година ББК „Пътища“ беше в активен диалог с държавните институции, като през ноември миналата година беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“, за подписване на споразумения по напълно законните договори за текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. Многократно акцентирахме пред обществото за тревожното състояние и бъдещето на сектор „Пътища“, както и за разплащането от страна на държавата с пътно-строителните фирми. През изминалата седмица станахме свидетели на процеси протичащи в Народното събрание, които носят риск от необратими последици за Републиканската пътна мрежа. След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна Инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, който получи подкрепата на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление", посочват от организацията и допълват: "Проектът беше окончателно бламиран в пленарна зала, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно—строителния бранш в безизходица. Липсата на политическа воля, доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции."

 

"Членовете на Общото събрание на Българска Браншова Камара „Пътища“ са категорични, че критичното състояние на Републиканската пътна мрежа се дължи на липсата на решенията на действащото правителство на България. Повече от година не са възлагани жизнено необходими ремонтни дейности. Не бихме се съгласили да приемем, че отговорността за ежедневните предпоставки за Пътно транспортни произшествия и застрашаването на човешките животи е наша.

 

Общото събрание на Българска Браншова Камара „Пътища“ призовава правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като в сряда 20.04.2022 г. по време на редовно заседание да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане. Обръщаме внимание, че с подписването на споразуменията през ноември миналата година държавата е признала дейностите по договорите за законно изпълнени и приети", заявяват още пътните строители, предава БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2825 |20.04.2022 „Автомагистрали – Черно море“ отново на протест . 0| 3025 |19.04.2022 Превозвачи излизат на национален протест заради цените на горивата . 0| 2938 |19.04.2022 Започна срещата между украинския външен министър и Генчовска . 0| 3633 |19.04.2022 Войната в Украйна: Битката за Донбас започна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads