Реклама / Ads
19| 11142 |18.11.2022 НОВИНИ

Хиляди на протест в София срещу ”изборния атентат” /на живо/видео/

.
Пред Народното събрание
Започна протестът срещу ”изборния атентат” на „Демократична България” и „Продължаваме Промяната”. Депутати и граждани на София излязоха пред Народното събрание в знак на недоволство против приемането от Правната комисия на гласуването с хартиена бюлетина.
 


.

На протеста присъстват представители на неправителствените организации "Ние идваме", БОЕЦ и "Спаси София".

 

Хората не приемат промените, приети в Изборния кодекс на второ четене в Правната комисия.

 

.

Партиите от т.н. „Хартиената коалиция”, ГЕРБ, ДПС и БСП, са прегазили Изборния закон. Те са извършили „атентат срещу свободните и честни избори”.

 

По инициатива на гражданската организация "Правосъдие за всеки", е приета гражданска декларация срещу тези промени, която ще бъде обявена и на протеста.

 

Пред гражданите говориха депутатите Кирил Петков, Христо Иванов, Мартин Димитров, Мирослав Иванов и др. Думите им бяха съпровождани със скандирания: "Долу ГЕРБ и ДПС!", "Мафия, мафия!",  "Долу Тиквата!".

 

Тук сме, за да защитим правото си на честни избори. Право, което "хартиената коалиция" се опитва да ни отнеме през последните дни, каза пред протестиращите Надежда Йорданова от "Демократична България".

 

Защо тези партии: ГЕРБ, ДПС и БСП, като в случая БСП има водеща роля, решиха, че това е най-големият приоритет и се фокусираха там? Те биха умрели от кеф ние да не влизаме в парламента и те да си кощунстват по всичко, каквото им се иска, без да имат опозиция, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той добави под дъжда, че в сряда ще влязат в зала и ще предложат създаването на Временна комисия за промените в Изборния кодекс. "Ако откажат и нея, това означава, че никой не иска да говори за честни избори. Ще продължим да се борим. Те искаха да направят всички тези машинации докато хората спят".

 

Това ли бе най-важно за българското общество в момента. Мислехме, че има парламент, за да се създаде правителство. Така се подкопава доверието в парламента и изборния процес. Присъствието на много граждани показва, че темата е достатъчна важна за обществото. В сряда, ако внесат тези промени, ще сме там, за да остояваме честността на изборите. Това каза Даниел Лорер на протеста.

 

ГЕРБ има толкава важни неща за решаване, ами съставете правителство. Решението на Правна комисия е пълно безобразие, каза и ген. Атанасов.

 

Движението по булевард "Цар Освободител" е блокирано. Има и засилено полицейско присъствие.

 

По-късно протестът сенасочи към "Орлов мост".

 

Във Варна протесът започна малко след 18 часа и се провежда до сградата на Община Варна, предава БНТ. Протестиращите казват, че промените в изборния кодекс, които минаха през правната комисия в НС, са едно посегателство в изборния процес.

 

Този протест е организиран от местната организация на ДБ и ПП. В момента там всеки може да се изкаже във връзка с тези промени. Казаха още, че се обявяват и срещу увеличението на състава на ЦИК, заради което те се опасяват, че комисията ще бъде по-зависима.





 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3183 |18.11.2022 Милка Христова: Общинското здравеопазване трябва да бъде достъпно и качествено за всеки нуждаещ се софиянец . 2| 3204 |18.11.2022 Седем фирми ще извършват снегопочистването в София . 4| 4418 |17.11.2022 Авария в София остави хиляди без ток . 3| 4269 |17.11.2022 Протестър-политолог от 2020 основава нова партия - ”Български глас”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads