Реклама / Ads
5| 2457 |03.08.2024 НОВИНИ

ИТН видя ключа за сформирането на редовен кабинет в ГЕРБ-СДС

.
Източник: БГНЕС
В сградата на Народното събрание започна срещата на преговорния екип на „Има такъв народ“ (ИТН) с представители на най-голямата парламентарна група на ГЕРБ-СДС в търсене на подкрепа за реализация на третия мандат за съставяне на правителство.
 

От ИТН присъстват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и др, от ГЕРБ - Росен Желязков, Деница Сачева и др.

 

Дали ще се ходи на избори зависи в момента от вас, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов по време на разговорите с преговорния екип на ГЕРБ-СДС за реализирането на третия мандат и сформирането на редовно правителство. Според Йорданов ключът към това да има редовен кабинет е именно в най-голямата по численост парламентарна група. 

 

„С ваша подкрепа би могло да се състави редовно правителство, което, уверен съм, и вие знаете, че е по-добрият вариант, отколкото да отидем на поредните избори. После да се окажем в същата ситуация, или дори по-лоша“, каза той в началото на днешните разговори, провеждащите в сградата на бившия Партиен дом. 

 

„Ще ви представим нашите приоритети, които смятаме за важни. Надявам се да чуем вашите, надяваме се на диалог, да намерим общи точки, където имаме разминаваме“, каза още той. От ИТН посочиха също, че ако от ГЕРБ-СДС счетат за правилно да се състави кабинет, при последващи разговори ще се обсъжда програмата и кои да са хората, които да изпълняват поставените приоритети. 

 

Желязков зададе три въпроса:

 

-Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел свалянето на председателя на НС и избора на нов такъв, което да бъде гласувано с президентската институция за избор на следващ министър-председател.

 

-Вчерашната среща, ако е имало такава не пред камерите, е била за редовно или за служебно правителство?

 

-Защо на тази среща ГЕРБ, ако е била за редовно правителство, не е поканена?

 

Росен Желязков попита ИТН дали и занапред ще има паралелни разговори.







"Единствените разговори, които водим са за третия мандат на широка парламентарна основа. Предполагам сте прочели публикацията на Слави Трифонов", отговори Тошко Йорданов.

 

"Ако беше вярно твърдението на, не знам как да я нарека, една агенция, това щеше да означава, че има мнозинство за правителство", добави той.

 

"В момента имаме 66 депутати и 38 от ПП-ДБ, които ще вземат решение в следващите дни, но пак не стигат. Ако има мнозинство за това, което ви притеснява, то ще има кабинет. В момента няма кабинет", каза още Йорданов. "Служебен кабинет ще има, ако няма редовен. Ние наистина се опитваме с третия мандат. Не сме сложили червена линия пред никого."

 

"Ако наистина имаше нещо подобно, то касае съвсем различно мнозинство - плаващи пясъци, каквито няма", заяви от своя страна Балабанов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9016 |03.08.2024 Двама убийци в топла прегръдка . 21| 3390 |03.08.2024 Филип Димитров: Хвърлят се бомбастични твърдения. Конституционният съд не е отменил съдебната реформа . 38| 3630 |03.08.2024 Българката Джоан Нуамеруе: Хелиф ми каза на спаринг, че ще ме смачка, защото е мъж; плезеше се нагло. Нужен е бойкот . 2| 2292 |03.08.2024 Седмица след взривовете: Отварят пътя между Елин Пелин и Гара Елин Пелин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads