Реклама / Ads
9| 2966 |11.05.2023 НОВИНИ

Йордан Цонев към Мария Габриел: По отношение на приоритетите на ГЕРБ - голяма част от тях са и наши

.
Източник: личен архив
Номинираната от ГЕРБ–СДС за министър-председател Мария Габриел се среща с представители на партиите в Народното събрание. Започна срещата с ДПС.
 

Първа трябваше да бъде срещата с ПП-ДБ, но тя отпадна. Причината е, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са в чужбина. От партията още вчера обявиха, че няма как срещата да се проведе, но от ГЕРБ настояха да има техни представители, с които да разговарят.

 

"През изминалите 14 години с немалка част от вас сме работили, съвместно сме отстоявали евроатлантическата визия на България. Днес заставам пред вас с отговорността пред всички избиратели", заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

 

"Ключовата дума на днешните ни срещи е диалог. Само така можем да уточним какво е необходимо на България. Имаме нужда от работещо правителство, което да носи отгвоорност. Вярвам, че всеки от нас е тук именно за това", посочи Габриел. 

 

Габриел открои и приоритетите, които от коалицията са си поставили за цел: създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите; стабилизиране на публичните финанси и приемане на Бюджет за 2023; правосъдна реформа; справяне с инлфацията и ръста на цените; приемане на България в еврозоната; преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми; подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата; модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор; преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда; опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина. 

 

Йордан Цонев от ДПС заяви пред Мария Габриел: На България й отива да има жена- министър-председател в този момент. По думите му, когато има важна и отгворна работа, в ДПС се обръщат към жените.

 

По отношение на приоритетите - голяма част от тях са и наши. Медиите изведоха пред скоба приоритета с искането за освобождаване на главния прокурор. Смятам, че има натрупано напрежение в обществото. Затова приветстваме и подкрепяме тази ваша инициатива. Всички партии говорим за съдебна реформа, но ДПС внесе проект за промени в Конституцията като основа за разговори с другите политически сили. Решаването на политическата криза за нас минава през съставяне на редовно правителство и работа на парламента. С редовен кабинет и парламент да започнем да решаваме останалите кризи, отбеляза Цонев. 

 
Предстоят още две срещи – с БСП в 13:30 ч. и с "Има Такъв Народ" в 15:30 ч.

 

Очаквайте подробности!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3163 |11.05.2023 Мария Габриел: Първото, което ще направи моето правителство е искане за освобождаването на Иван Гешев . 5| 2669 |11.05.2023 Предложението Мария Габриел отваря врати за разговор с ИТН, съобщи Ивайло Вълчев . 6| 2673 |11.05.2023 Мария Габриел се среща с партиите. Все още не е насрочена тази с ПП-ДБ . 7| 3637 |10.05.2023 Отлагат разговорите между Мария Габриел и ПП - ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads