Реклама / Ads
0| 2717 |27.07.2022 НОВИНИ

Сагата с пътищарите: Поредни протести и пак прехвърляне на топката

.
Започва безсрочната стачка на пътните строители. Фирмите са недоволни заради неизплатените им за ремонтни дейности и поддръжка средства. Междувременно обаче замесените в сагата страни продължават да прехвърлят топката - от Министерския съвет обвиняват АПИ и на фона на протестите днес ще дадат брифинг с повече подробности.
 

Пътищарите плашат, че ако не се промени решението на Народното събрание от 20 април, в началото на октомври ще се окаже така, че няма да има кой да отстрани щетите дори от едно ПТП, заплашено е и зимното поддържане на пътищата. 

 

Според пътните строители държавата не е изплатила около 720 млн. лева за извършени дейности на около 80 фирми. Шефът на регионалната комисия в НС Настимир Ананиев обаче посочва, че България се е превърнала в заложник на обстоятелствата и е принудена да подпише “празен чек”. Предстои извънредно заседание на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, която да вземе решение по въпроса със 720-те милиона лева. 

 

Протестите ще бъдат всеки ден пред НС и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. 

 

В центъра на София протестът ще бъде пред служебния вход на Народното събрание, шествие ще тръгне и по Околовръстното шосе на столицата. Останалите точки на протестите ще бъдат блокирани от 10 до 11 часа.

 

Протестът в столицата е разрешен до 17:00 ч., в страната - до 12:00 ч.

 

От Министерския съвет обвиняват Агенция “Пътна инфраструктура” за прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, които бяха обявени през април на мястото на съществуващите договори. По тези договори бяха установени порочни строителни практики. 

 

Подробности се очаква да бъдат оповестени по време на брифинг в МС днес, който съвпада с началото на протестите. В него ще участват заместник-министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков и Ивайло Стайков, както и Настимир Ананиев, председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2802 |26.07.2022 Сагата с пътищарите продължава. Започват протести, МФ зове депутатите да намерят решение . 0| 3033 |12.07.2022 Борис Попиванов: Никак не е малка алтернативата да се стигне до поредни предсрочни избори и през зимата . 0| 3187 |04.07.2022 „Екокъмпинг“ или поредният бетонов палат? Терен от Шофьорския плаж на Алипу е заграден с надпис „частен имот“ . 0| 5719 |16.06.2022 Р. Кънев: Наблюдавам края на поредния опит да скъсаме с ченгеджийските мафиотски схеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads