Реклама / Ads
1| 4208 |16.09.2019 НОВИНИ

Започва новата учебна година

.
Училище
Над 700 000 ученици ще влязат в клас в първия ден на новата учебна година, сред тях и близо 60 000 първокласници.
 

12 хиляди са първолаците в София. Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София. Общо 700 хиляди ученици се очаква да влязат в класните стаи днес. Вълнението преди първия учебен ден обичайно е най-силно сред първокласниците.

 

Безплатните учебници до 7 клас са доставени в училищата, увериха от Министерството на образованието и науката. И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази.

 

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. "В отделни общини ще има единици непопълнени места", каза той за БНР.

 

В първия учебен ден учители организират протест пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е провокирано от задължението им да участват в обходите на домовете на отстъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

 

105 училища, 76 детски градини, 7 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа отварят врати за новата учебна година в област Плевен. Двойно е увеличен броят на иновативните училища, които вече са 14. Все още има свободни учителски места. Всички образователни институции в областта са снабдени с необходимата задължителна документаци, потвърди Албена Тотев , началник на Регионалното управление на образованието. Първокласниците са над 1900.

 

Общо 4594 ученици в 225 паралелки се очаква да влязат в класните стаи в община Търговище в през новата учебна година. В Търговище  първокласниците са се увеличили с 28 в сравнение с предходната учебна  година. Така общо записаните деца надхвърлят 500. Независимо от това, в училищата в селата маломерните паралелки се увеличават. В Дралфа и Подгорица са успели да формират по една цяла паралелка, състояща се съответно от по 12 и 15 ученици.

 

През новата учебна година ще бъдат сформирани общо 55 маломерни паралелки в 12 училища, като недостигът е от 271 ученика. В края на септември на сесия на Общинския съвет ще се вземе окончателно решение за образуването на маломерните паралелки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4405 |15.09.2019 Образователният министър открива учебната година в Първа английска гимназия в София . 9| 5832 |12.09.2019 Акад. Георги Марков: Борбата срещу рубладжиите започва при Стамболов . 13| 6935 |12.09.2019 Протестите ескалират! Денят започва с палаткови лагери пред Съдебната палата и Народното събрание . 0| 4379 |11.09.2019 Станишев: Силното присъствие на ПЕС в новата ЕК е шанс за промяна!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads