Реклама / Ads
1| 2553 |04.05.2023 НОВИНИ

Започва разработването на Регионална програма за полезащитни горски пояси в североизтока

.
Регионална програма за полезащитните горски пояси ще бъде възложена за разработване от Изпълнителна агенция по горите, съдействие за което ще бъде осигурено от водещи експерти в тази сфера.
 

Това стана ясно напроведената трета изнесена среща на екипа за управление на проект "Земите и горите на орела". Изработването на документа ще се финансира от проекта, като изготвянето му е утвърдено от Европейската комисия и изпълнителния директор на горската агенция.


Програмата е за срок от 10 години и предвижда изграждането на полезащитни горски пояси на територията на Североизточно държавно предприятие.


Потребността от разработването на дългосрочна програма е проблемът със съхненето на емблематичните горски територии.


.

Регионалната програма няма нормативен характер, но ще подпомогне цялостното справяне с основните проблеми пред полезащитните горски пояси, свързани със здравословното им състояние, възстановяване на увредени такива, решаване на проблема с реалните граници на част от тях, провеждането на необходимите допълнителни научно-приложни изследвания. Освен, че представляват емблематични горски територии с важно значение, те са и неоценими горски хабитати за развитие и убежище на множество ценни животински видове, осигуряват места за почивка на мигриращи видове, категорични са горските експерти и орнитолозите от БДЗП, който е партньор на горските структури по проекта.


В рамките на изнесената среща се проведе седмо заседание на надзорния
комитет по проект "Земите и горите на орела", който е продължение на проект „Горите на орела“, успешно приключил през 2019 г. 


Основната му цел е дългосрочно опазване популацията на малкия креслив орел чрез защита и устойчиво управление на гнездовите и хранителни местообитания на вида, както и създаване на нови такива.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3308 |03.05.2023 Борисов: Започваме преговори с другите партии. Няма да правим коалиция . 0| 2706 |02.05.2023 Румънското МО започва мащабна кампания по набиране на професионални войници . 0| 2956 |01.05.2023 Денят започва със слънце, дъжд на места . 0| 2808 |30.04.2023 Медицинските сестри в половината лечебни заведения в Англия започват стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads