Реклама / Ads
0| 2655 |15.08.2023 НОВИНИ

Започват проверки на ”Топлофикация Габрово”, може да остане без лиценз

.
Топлофикация Габрово
Министерствата на енергетиката и на околната среда заедно с КЕВР започват проверки на "Топлофикация Габрово", които може да доведат и до отнемане на лиценза на дружеството.
 

 Това стана ясно от брифинг на енергийния министър Румен Радев, на който участваха министърът на финансите Асен Василев, екоминистърът Юлиан Попов, както кметът на Габрово Таня Христова. 

 

Досега няколко пъти габровската топлофикация е инспектирана заради оплакванията на гражданите от честата липсата на централно топлоподаване през зимата и постоянните аварии, както и заради замърсяването на въздуха в града. Налагани са и многократни глоби, включително през март принудително е затворена въглищната част от РИОСВ Велико Търново.

 

"Съмняваме се, че и през предстоящия отоплителен сезон "Топлофикация Габрово" ще работи, оттам не ни дават никаква информация какви инвестиции и мерки са предприели за нормалната работа", заяви кметът на града Таня Христова. Тя посочи, че 4100 са домакинствата, абонати на габровското парно, а седем от големите обществени сгради са решили да се откажат от услугите му.

 

Като краткосрочно решение на проблема от държавния бюджет ще бъдат отпуснати между 1.3 и 1.5 млн. лв., с които общината да подпомогне тази зима битовите абонати да преминат на отопление с ток. "Разчетите показват, че това е разликата в заплащането между отопление с централно топлоподаване и с електричество", посочи финансовият министър Асен Василев. 

 

За дългосрочно решение се мисли за преминаване към други източници на топлина - природен газ или монтиране на термопомпи, каза енергийният министър Румен Радев.

 

Сега ще бъде проверено техническото състояние, начинът на експлоатация на енергийния обект, прилагането на реда и техническите условия за топлоснабдяването. При установяване на нарушения  ще се предприемат принудителни мерки, възможно е КЕВР да преразгледа лицензията на дружеството, каза Радев.

 

„Топлофикация Габрово" бе приватизирана през 2005 г. От тогава собствеността на дружеството се е променяла няколко пъти и към днешна дата едноличен собственик на капитала е регистрираната в Кипър "Дарклет Лимитид". 

 

През февруари тази година дружеството бе сред проверяваните от ДАНС и МВР ТЕЦ-ове и топлофикации  по разследване на Европейската прокуратура за злоупотреба с търговия на емисии парникови газове.  Всички тези топлофикации и тецове в годините са били свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Общото между тях е, че една фирма верифицира вредните емисии, които те изпускат в атмосферата и за които се плаща според обема им. 

 

По-рано тази година кметът на Габрово Таня Христова възрази срещу инвестиционно предложение за сушене на твърди горива на територията на "Топлофикация - Габрово". Уведомлението за инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за сушене на твърди горива  бе на „Грийн газ“ ЕООД.

 

"Животът и здравето на българските граждани не струват 1,5 млн. и това се отнася не само за Габрово, а абсолютно навсякъде, където има замърсяване на въздуха, което не отговаря на екологичните норми. И Министерство на финансите ще намери нужните ресурси за това да имаме чист въздух и адекватно отопление през зимата", каза днес финансовият министър Асен Василев.

 

Министърът на екологията Юлиан Попов припомни, че "РИОСВ- Велико Търново е налагала многократно глоби, а през март се е стигнало до принудителната административна мярка - затвoрена е въглищната част на инсталацията.

 

"Това не е само въпрос на околна среда и на енергетиката, това и много сериозен здравен въпрос и Министерството на здравеопазването също трябва да се намеси. Както и министерството на труда, защото условията на труд в подобни места, са просто непоносими", каза Попов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2806 |13.08.2023 Министерството на туризма обяви, че стартира изненадващи проверки по Черноморието . 3| 4545 |09.08.2023 Въпреки проверките: Установиха още незаконни постройки на къмпинг “Якото място” . 1| 2699 |24.07.2023 Председателят на българската общност на Родос: Пожарите започват на политическа основа и с човешка ръка . 4| 3117 |17.07.2023 Петър Славов: Около Васил Терзиев и Вили Лилков се създават лагери и започват престрелки, които са некоректни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads