Реклама / Ads
12| 10658 |24.01.2013 НОВИНИ

Започват снимките на филм за Левски, канят "вампира" Нина Добрев

.
Васил Левски
На емблематичната дата за всеки българин 18 февруари – денят на обесването на Васил Левски, в Карлово се завъртат камерите за новия филма за Дякона. Това каза режисьорът на филма Максим Генчев.
 
По думите му, най-вероятно това ще бъдат сцените между Левски и неговата майка Гина. Филмът ще се снима на 4 етапа, според сезоните, съобщава „Блиц”. За пролетния, летния и есенния сезон вече има осигурено финансиране. То е съгласувано с общините, които ще го осигурят от бяджета си.

В Пловдив стартира прожектирането на първият филм на Максим Генчев - "Гераците", средствата от който ще бъдат използвани за заснемането на филма за Апостола. Режисьорът сподели, че вече е решено кой ще изпълнява ролята на Христо Ботев в проекта. Това е студентът по кинорежисура Николай Егерман. Той бил висок млад мъж с див и устремен ботевски поглед. В цялото му излъчване, стойка и поведение аз открих чертите и духа на Ботев, признава Максим Генчев. 

Във филма епизодът с Ботев ще бъде само един - първата му среща с Левски.

Истинските затруднения идвали от излбора на актьор, който да играе Дякона. Още не съм решил окончателно, а и това не зависи само от мен, а и от комисията на асоциацията "Българска кинокласика и култура". Предстоят поне две седмици интензивни кастинги, на които ще се ппредставят 18 кандидата. Моят титуляр е Димо Алексиев, споделя Максим Генчев. Аз съм сигурен, че той ще се превъплъти доста автентично в този чист и свят наш герой, добави той. Според него, Димо Алексиев би възпроизвел чудесно най-чистия и свят българин, който носи надеждата за Свобода. Той носи освен студенината и твърдостта на Левски, и неговагта доброта, смята режисьорът.

В момента се водят преговори и за главната женска роля с агентът на българската холивудска актриса Нина Добрев. Тя, като българка е много въодушевена от идеята, но нещата зависят в голяма степен и от нейния агент дали ще приеме предложението, поясни Генчев.

 

В ролята на Раковски ще се превъплъти Деян Донков, Жоро Данаилов ще бъде Стефан Караджа. В отрицателния образ, този на туркинята Лейля, се е заела турската актриса Ферджан Фераб. Суперпродукцията ще бъде осъществена с участието главно на пловдивски актьори – Симеон Алексиев, Стефан Попов и други.


Но освен нея, аз имам предвид и една млада, талантлива студентка, която да изиграе ролята на монахинята Ана. Искам да покажа любовта между двамата, да покажа колко чиста, духовна, и забранена е била тя, да я идеализирам, заяви режисьорът на филма Максим Генчев.

 

Целта на проекта е животът на Левски да бъде разказан на съвременен език така, че младите хора да могат да преоткрият един от най-светлите образи в историята. Според плановете на режисьора филмът, в който ще се говори на турски, сръбски и гръцки, ще е всъщност пълноценен трилър. „На всеки 2 минути и половина ще има събитие, което променя посоката на действие и държи зрителите в напрежение", обещава той. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че не само ще отдели средства от бюджета на общината за снимките, но заедно със служителите в администрацията ще участва в кампанията с лични средства.

 

Сценарият се опира на много исторически източници, но основно ще се използват разкази на покойните професор Николай Генчев и Радой Ралин. През 1974 г. Ралин написа сценарий за игрален филм „Аз съм Левски", който всички критици много харесаха, но тогавашното държавно обединение „Българска кинематография" не пожела да заснеме. Твърди се, че така и не дошло разрешение от ЦК на БКП. Причината е била както в Радой Ралин, когото властите смятали за ненадежден политически, така и в сценария - прекалено рекламираната героичност и бунтарство срещу установения ред, характерни за Левски, можели да послужат за лош пример сред тогавашните младежи по отношение на комунистическия строй.

 

БНТ категорично е отказала да се ангажира с филмовия проект за Васил Левски. Нямала интерес, а и не вярвала в успеха. В БНТ предпочитат да влагат пари в „Под прикритие”, защото сериалът се посреща много добре и се е харесал и в чужбина, коментират запознати.  


По-голямата част от филма ще се снима в Пловдив, в стария град.

“Обяснявам си го с турското владичество на Севда Шишманова и въобще не се притеснявам да го кажа”, е краткият коментар на Максим Генчев.

 

Актьорът и режисьорът Максим Генчев е завършил ВИТИЗ през 1980, в класа на проф. Крикор Азарян. Работил e в Пловдивски театър, в Пазарджишкия, театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, гастролира в Народния театър „Иван Вазов“, във Военен театър и др. Носител е на национални и международни награди.
Особено популярен Генчев стана с ролята си в сериала „Стъклен дом”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 7795 |23.01.2013 Предлагат филмов проект между Македония и България . 62| 6288 |05.01.2013 Плевнелиев за гафа: Снимките са поискани от БНТ, правим проверка в администрацията . 58| 6343 |17.12.2012 Премиерът: С какво заслужихме да се правят филми срещу България? . 14| 6125 |27.11.2012 В Македония: Филмът "Трето полувреме" тича след Оскар-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads