Реклама / Ads
14| 4653 |06.09.2024 НОВИНИ

Запрянов подписа програмно споразумение за ЗРК IRIS-T SLM

.
Източник: БГНЕС
България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов, в своето изказване на заседанието на министрите на отбраната във формат Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, ръководена от САЩ.
 

Форумът се проведе в авиобаза "Рамщайн“, Федерална република Германия. В контекста на търсенето на съвместни решения в подкрепа на украинската страна беше и проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна.

 

В рамките на форума министър Запрянов проведе двустранна среща с федералния министър на отбраната на ФРГ Борис Писториус. Бяха обсъдени ключови въпроси в сферата на отбраната, както и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество в области от взаимен интерес. 

 

Министър Атанас Запрянов и министър Борис Писториус подписаха "Програмно споразумение между Федералното Министерство на отбраната на Федерална република Германия и Министерството на отбраната на Република България за съвместната покупка на IRIS-T SLM системи, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе“.







Общата цел на страните, които участват в инициативата на ЕС, е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи.

 

Проектът за инвестиционен разход за придобиването на зенитно-ракетни комплекси "IRIS-T“ беше приет от Народното събрание на 8 август тази година. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

 

Реализацията на проекта е продиктувана преди всичко от необходимостта от изграждането и поддържането на способности за противовъздушна отбрана, гарантиращи суверенитета и териториалната цялост на страната, пише "Фокус".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2447 |06.09.2024 ЦИК назначи съставите на районни избирателни комисии . 7| 2326 |06.09.2024 Руски ракетен удар по Павлоград: Убит и най-малко 30 ранени . 3| 7916 |06.09.2024 Полет от София до Мадрид на "България Еър" закъсня с 9 часа. Пътниците разбраха по време на чекирането . 3| 2676 |06.09.2024 Добра новина за феновете на „Бандата на Оушън“: Брад Пит и Джордж Клуни се завръщат с нов филм от поредицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads