Реклама / Ads
7| 4150 |15.07.2018 НОВИНИ

Заради чумата и днес продължава евтаназирането на животни

.
И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума, съобщи БНР.
 

Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни. Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата. Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви за "Хоризонт", че над петдесет души от варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. Ето каква е обстановката там:

 

"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат."

 

Кметът на село Шарково Иван Апостолов предупреди, че тепърва предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско. Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози.

 

"Поемам ангажимент, в момента, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада." Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант.

 

"Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна." Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5697 |14.07.2018 Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин . 2| 3919 |13.07.2018 Тръмп отново атакува Берлин заради ”Северен поток 2” . 0| 4320 |13.07.2018 Експерти: Еврогрупата създава прецедент заради нас . 0| 4309 |12.07.2018 НАТО на спешна среща заради критиките на Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads