Реклама / Ads

0| 2590 |24.03.2022 НОВИНИ

„Заради политически натиск“: Прокурорът по досъдебното производство срещу Василев си направи отвод

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Наблюдаващият прокурор по делото срещу финансовият министър Асен Василев си е направил отвод заради политически натиск. Това става ясно от прессъобщение на специализираната прокуратура до медиите.

Ето и пълният текст на съобщението:

 

По повод широкия медиен интерес относно изнесена от представители на Министерски съвет информация за образувано досъдебно производство срещу действащ министър, Специализирана прокуратура предоставя следната информация:

 

В Специализирана прокуратура бе извършена справка, която установи, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в. гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

 

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

 

На 23.03.2022 г. представители на изпълнителната власт показаха публично пред български медии постановление за образуване на досъдебно производство, което не е подписано и подпечатано. Това дава основание да се предположи, че ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.

 

На 23.03.2022 г. министър-председателят на Република България направи в Министерски съвет следното изявление: „Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“ Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение: „Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона.

 

Днес, 24.03.2022 г., наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура депозира отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му. Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването.

 

Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. Допълнителна информация ще бъде оповестена публично, когато това е възможно, като това ще бъде направено активно с позиция от страна на Специализирана прокуратура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 8938 |24.03.2022 Бойко Рашков показа документ: Досъдебното производство към Асен Василев е политически акт на прокуратурата . 0| 3379 |23.03.2022 Рашков: МВР не може да направи нищо, когато срещу него стои политически пристрастен човек . 0| 2481 |13.03.2022 Петър Витанов: Мирът няма да се установи със самолети, а с активни политически действия . 0| 2420 |11.03.2022 Гешев пак се жалва на ЕК. Бил подложен на „системен политически натиск“
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ