Реклама / Ads
2| 3260 |21.12.2021 НОВИНИ

Заради високите цени на тока: Предлагат компенсации за над 1,5 млрд. лв.

.
Александър Николов
Високите цени тревожат и бизнеса, и гражданите в България. Въпросите са много, отговорите все още не са ясни. Дали мораториумът ще „закърпи положението“, или след падането му ще стане още по-зле – можем само да гадаем. Днес министърът на енергетиката Александър Николов съобщи какви са разработените схеми за подпомагане и компенсация именно за високите цени на тока.
 

От думите му стана ясно, че разглежданият период за компенсация ще бъде валиден за 4 месеца, които са с най-висока консумация на енергийни ресурси. Общият ресурс за компенсации вероятно ще надхвърли 1,5 милиарда лева.

 

„Схемата за подпомагане е динамична, като целта ни е да отразим максимално пазарната динамика и да подпомогнем реално засегнатите потребители. Схемите ще продължат да се доразработват директно най-високо експертно ниво, за да може да посрещнем тази криза, която е най-вече ценова“, обави Николов.

 

Компенсациите от декември ще са на база 189,50 на база мегаватчас. Ползвателите с договори под тази цена няма да бъдат компенсирани. 900 милиона лева ще надхвърлят компенсациите на тази база.

 

Разработена е схема за мрежовите оператори по прогнозите на КЕВР. Близо 350 милиона лева ще е тази мярка по текущи оценки. По този начин се намалява потенциала на бъдеща тежест на цената на тока както за битови потребители, така и за бизнеса.

 

Според енергийния министър целта е до 31 декември битовите потребители и бизнесът да има предвидимост за разходите за електроенергия.

 

Той коментира и проблема с дълговете на „Топлофикация София“, като заяви, че от министерството са провели срещи с представители на Столична община: „Проведохме срещи за бързи адекватни мерки относно всички възможни варианти за намаляване на натиска за повишаване на цената на топлоенергията от „Топлофикация София“. Над 70% от текущите разходи са за природен газ, като дружеството не разполага с достатъчно мощности за производство на енергия, които да компенсират тези разходи“, обясни Николов.

 

Той съобщи още, че значително под максималния размер са доставките от „Булгаргаз“, което с оглед на текущите цени, е „меко казано притеснително“. „Има нещо, което както ръководството на БЕХ, така и екипите на министерството забелязват и то е доста обезпокоително“, смята Николов.

 

„Основен платец и основен длъжник на „Булгаргаз“ е „Топлофикация София“, но втори поред като длъжник е ТЕЦ - Варна, който текущо дължи над 36 милиона лева. По същия начин както управлението на потенциалните доставки на природен газ, така и управлението на вземанията в дружеството са доста притеснителни. Единственото нещо което е комуникирано към нас от БЕХ е, че са спрени текущите доставки към ТЕЦ - Варна“, обясни министърът.

 

„За съжаление, в цяла Европа има криза с цените на електроенергия. България продължава и ще става все по-устойчив член на единния пазар, което означава, че не можем да продължаваме да мислим, че ще държим много лесно по-ниските енергийни цени. Освен нашата страна, Полша продължава да поддържа по-ниско ниво на цените“, отчете министър Николов.

 

От показаните от министъра данни стана ясно, че на 12-месечна база цените на въглищата, природния газ също и петрола са чувствително увеличени.

 

„Производството на електроенергия у нас бележи ръст около 15%, реалната консумация нараства с 4%, които са стабилни показатели“, съобщи Николов. Поради повишаване на капацитетите за износ, повишаването на износа на електрическа енергия е над 100%, което води до относително сравними цени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2817 |21.12.2021 2001 новозаразени и 157 починали заради COVID-19 у нас . 5| 3429 |20.12.2021 Три момичета пребиха съученичка заради момче . 28| 3793 |19.12.2021 Експертен съвет заради ниската ваксинация свиква министър Сербезова . 3| 5453 |19.12.2021 Жестокото убийство в Стара Кресна: Инсценирана катастрофа, обезглавен труп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads