Реклама / Ads
3| 3164 |08.10.2022 НОВИНИ

Зарков уверява, че сме изпълнили всички технически условия за членство в Шенген

.
Не виждам никаква причина Румъния и България да бъдат разделяни при приемането си в Шенген. Не виждам защо Румъния да има по-голям шанс от нас. Ние имаме еднакви права. Още повече за Шенген нещата еволюират в правилната посока.
 

Това заяви пред Нова телевизия служебният правосъден министър Крум Зарков. 

В неделя предстои среща на експерти от 15 държави, които ще анализират ситуацията с приемането на София и Букурещ в безвизовото пространство.

 

Според него тази среща е поискана – и от София, и от Букурещ, за да се демонстрира, че са изпълнения всички параметри от техническа гледна точка. 

 

“Решението ще е политическо, но последствията от него са практически. Има натиск, очевиден и силен по турската граница, която е външна за ЕС и трябва да бъде обезпечена със силите, които имаме, а не да ги разпиляваме. Става дума и за придобито от България на по-дълбоко интегриране в европейското пространство”, подчерта той.

По думите му се борим с усещането за беззаконие и липсата на справедливост от години и като че ли не напредваме нито на йота.

 

“Реформите ще се усетят, когато минем от високопарните фрази и непрекъснатите обвинения към работа и поставянето на проблемите там, където са. замерянето на различни институции с това кой е виновен и кой е опънал чадър, прикрива факта, че само ако нито една от институциите – чадър е възможен. Дори една да работи – чадър не би бил възможен в нито една. Тоест изводът е, че нито една институция не работи на достатъчно ниво – и не става въпрос само за Съдебната система”, подчерта той.

 

Той коментира и въпросът дали фигурата на главния прокурор в лицето на Иван Гешев е проблемът на Съдебната система, или начинът, по който е конструирана тя. 

 

“Проблемът е и в двете. Чувам как се казва от страни – вие се концентрирате само върху фигурата на главния прокурор и това не е правилно. Но от друга страна не е само това и не би могло да е само това. Преди да говорим за Велико народно събрание и промени в Конституцията трябва да помислим какво можем да направим в рамките на тази. На първо място да я спазваме”, категоричен е той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3006 |04.10.2022 Крум Зарков: Тъжно ми е като гледам резултатите на БСП . 0| 4938 |29.09.2022 Министър Зарков: Гешев пита къде е държавата, но тя не може да бъде заменена от прокуратурата . 1| 3248 |29.09.2022 Зарков към Гешев: Прокуратурата да гони престъпници, регулаторни органи следят работата на администрацията . 0| 2588 |29.09.2022 МВнР уверява, че е готово с изборите зад граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads