Реклама / Ads
3| 3742 |18.12.2023 НОВИНИ

Крум Зарков: Промените в Конституцията не са готови, за да се изчистят недомислици

.
Крум Зарков
Промените в Конституцията не са готови, защото има недомислици, които трябва да бъдат изчистени. Откакто сглобката овладя парламента, не се сещам за качествен законодателен акт и не виждам причина да мисля, че Конституция ще бъде такава. Това заяви бившият служебен правосъден министър и настоящ секретар на президента по правните въпроси Крум Зарков и бивш служебен правосъден министър.
 

Зарков все пак добави пред bTV като позитивна нотка от промените в Конституцията разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) - нещо, което трябва да се направи и е стъпка в правилната посока. Положително е и достъпът до Конституционния съд също трябвало да бъде разширен. Към момента единственото, което става ясно, е, че ВСС, който е с изтекъл мандат ще остане да работи поне още 9 месеца и ще изпрати цялото Народно събрание, посочи още Крум Зарков.


Той посочи, че за проекта за промени в Конституцията президентът няма право на вето.


Крум Зарков добави, че президентът няма да внесе своя проект за промени в Основния закон, тъй като "аргументите му нямало да бъдат чути".


Мнозинството в Народното събрание се събра и се сглоби, казвайки, че една от основните им цели са промените в Конституция. Президентът ще се произнесе накрая, категоричен бе обаче Зарков, като намекна, че държавният глава може и да сезира Конституционния съд.


По темата за Шенген, Зарков определи, че въздушен Шенген, е "въздух работа".

 

България има право да влезе пълноправно в Шенген. Максимумът, който може да се допусне, е точна дата. Пробив с Нидерландия ако стане ще е заради работата, която свърши служебното правителство и отмяната на механизма за сътрудничество и проверка. И се надявам тя да продължи. Точно преди година в Тирана Марк Рюте се ангажира пред президента, че Нидерландия ще вдигне ветото, ако България свали мониторинга. България успя да свали мониторинга. Надявам се холандското правителство също да го направи. Естествено, че поздравления за българското правителство ще има, ако постигне този приоритет. И не само за настоящото, а и за това преди него", каза той по темата.


Зарков коментира и разглобяването на паметника на Съветската армия. "Демонтажът на паметника и начинът, по който се случва, трябва да се впише в цялостната деградация на публично-политическия живот в последните шест месеца. Търсене на всякакви провокации. Всяка партия заостря своята позиция. Според мен този паметник не трябваше да се демонтира, а начинът, по който се прави, и ловците на лайкове, които чакат всяка част отделена от паметника, за да натрупат своята популярност, е толкова смешно. Аз не знам, не съм инженер, но виждам, че това е цяла една политическа операция. Ако се демонтира или се прави нещо такова, за да се постигнат цели да се разбият или оправят сглобки, е доста безотговорно спрямо нацията, тъй като напрежението расте", смята той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3675 |18.12.2023 Пети опит да изберат председател на СОС . 2| 4306 |18.12.2023 Израел откри най-голямата система от тунели на "Хамас" в Газа . 1| 8794 |18.12.2023 Какво ще е времето по Коледа и Нова година? . 1| 3677 |18.12.2023 След две провалени заседания: Ще работят ли днес депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads