Реклама / Ads
7| 3139 |21.05.2024 НОВИНИ

Защо ни е Главчев? ДАНС може директно да ни управлява

.
Веселин Стойнев
След като служебният премиер се обърна към ДАНС заради детската болница, сега го направи и заради витошкия лифт. Защо ни е изобщо правителство, като може да ни управлява и ДАНС?
 

Служебният премиер Димитър Главчев е недостижим иноватор-управленец - възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) "проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк "Витоша"".

 

Нерде лифт, нерде национална сигурност

 

Грешка няма. Главчев поиска проверка, защо една частна фирма е преустановила експлоатацията на собственото си съоръжение. Според правителствената пресслужба основанието премиерът да възложи проверката, за резултатите по която искал да бъде периодично информиран, е чл. 2 от закона за ДАНС. А той гласи, че агенцията е "специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност". И за да не се чудим къде тук е националната сигурност и за каква политика иде реч, от правителствената пресслужба уточняват, че в писмото си до ДАНС (освен всичко друго, премиерът ѝ нарежда с писма!), бидейки разтревожен за широкото обществено недоволство "по казуса", за Главчев възниквали "въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите". Значи един лифт ако не работи, въздейства на всичко в цял един регион, включително върху качеството на живота на гражданите и това е въпрос на националната сигурност. За пръв път имаме премиер, макар и само служебен, способен да брани качеството на живота чрез ДАНС. Какво тук значи някаква си Столична община, която по закон следва да урежда в обществен интерес отношенията си с частна фирма единствено чрез съда.

 

Първата иновация с ангела на доброто управление ДАНС обаче премиерът направи преди две седмици, когато се обърна за помощ към агенцията срещу решение не на кого да е, а на ръководеното от него самия правителство за т.нар. частна детска болница "Мама и аз". Главчев поиска спецслужбата и прокуратурата "да потърсят отговорност от хората, внесли решението за разглеждане в Министерския съвет". Това вероятно ще се изучава като куриоз във факултетите по политология по света - премиерът на една демократична и правова държава, търси отговорност не от собствените си министри, правителствена администрация и от себе си за взето от неговия кабинет решение по отдавна наболял "обществен казус", който той самият е проспал, а от неведоми зли сили. Случаят сигурно вече е забравен от ДАНС и прокуратурата, след като правителството веднага отмени решението си за частната детска болница, без здравната министърка да подаде оставка, а премиерът поне да се извини. Но пък в едни сталинистки времена ДАНС и прокуратурата наистина щяха непременно да намерят виновен.

 

Пожарна команда на бивши/бъдещи управляващи

 

Светкавичното посягане на премиера към ДАНС си има прозрачно обяснение. Главчев поставя себе си и правителството в услуга на най-голямата политическа сила. В случая с витошкия лифт сегашното управляващо мнозинство в Столичната община (доколкото изобщо е управляващо) обвинява предишните кметове Борисов и Фандъкова за случилото се, а Главчев просто се притичва на помощ да разсее огъня. Както скоростно осигури пари за университетите, след като те скочиха на протест. Преди това също така скоростно уреди въпроса с намаленото от 11% на 10% увеличение на пенсиите. Още по-рано пък наля стотици милиони на енергетиците и на Българския енергиен холдинг. Главчев служебно гаси пожари като глава на едно преходно правителство на едно евентуално бъдещо управленско мнозинство на ГЕРБ и ДПС. Че неговият служебен кабинет ще изпълнява именно такава роля беше ясно от първите му дни - още с провалената втора номинация на зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов и с елементарния опит на финансовата министърка Людмила Петкова да изкара тревожен спад на фискалния резерв.

 

ДАНС - хамалин за всекидневни ремонти

 

Посягането към ДАНС като властова патерица в този политически слугинаж обаче заслужава по-голямо внимание. И досега тази най-мощна спецслужба се ползваше, особено от президента, за вътрешно-политическа употреба (да припомним само случая "Нексо", намесата в определянето на политиката към Северна Македония и саботирането на машинния вот на предишните избори). С иновациите на Главчев обаче се стига до такова ниво, в което ДАНС се превръща от пожарникар в хамалин, който кърти и извозва отпадъци ежедневно. Това само по себе си усилва делегитимацията на изпълнителната власт и отдалечава шанса за реформиране на спецслужбите, за да престанат да бъдат политически метреси. Иначе накрая хората може да започнат да се питат защо ни е изобщо правителство, като може директно да ни управлява ДАНС. Не че някога и такова не е било.

 

Веселин Стойнев, Дойче веле

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3803 |21.05.2024 Икономистът П. Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите . 0| 4368 |21.05.2024 Внучката на Елвис се опитва да спаси Грейсленд . 1| 2609 |21.05.2024 Печалбите от руски активи ще бъдат конфискувани на всеки две години . 2| 8208 |21.05.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Заповед за арест би била без реални последици за Израел, но би разклатила охолния живот на лидерите на Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads