Реклама / Ads
3| 4065 |27.10.2023 НОВИНИ

Защо хиляди работници от "Лукойл" блокираха движението при изхода на Бургас?

.
Работници от нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" блокираха тази сутрин движението при изхода на Бургас в посока София. Причината - искането за отмяна на дерогацията за руски петрол. Според тях би имало сериозни трудности в работата на предприятието, ако се стигне до забрана за внос на основната суровина от Русия. Смятат, че може да се стигне дори неговото затваряне.
 

Хиляди членове на Синдиката на нефтохимиците "Лукойл", както и работещи в други дружества, обслужващи рафинерията в Бургас, се събраха, за да изразят позицията си, като издигнаха плакати.

 

От синдикалната организация на нефтохимиците обявиха, че протестните действия се предприемат предвид изказваните в общественото пространство твърдения относно работата и бъдещето на рафинерията, с което се "поражда напрежение и несигурност за работните им места".

 

Основна причина за протеста им е изразеното намерение за прекратяване на дерогацията за преработване на руски петрол. Синдикалистите са на мнение, че това поставя сериозен риск пред нормалната работа на предприятието и загуба на работни места поради липсата на достатъчно резервоарни вместимости, вследствие на вмененото задължение за 100-процентно количествено съхранение на петролните запаси на територията на завода.

 

"Работим вече 60 години. Темата с дерогацията е наше основно притеснение. Не може някой днес да се събуди и да каже - днес има дерогация, утре няма. Има си закони. Законът, който беше приет от Парламента, дава право заводът да работи до октомври месец и то по план, направен от Правителството. Ние спазваме този план и всички закони, такова уверение имаме от нашето ръководство. "Лукойл Нефтохим Бургас" е дом за нашите семейства", казаха от Синдиката на нефтохимиците "Лукойл" по време на протеста и заплашиха, че цените на горивата ще бъдат в пъти повече.

 

От там обявиха и конкретни искания към изпълнителната и законодателната власт. На първо място настояването им е да се прекрати практиката за приемането на прибързани закони, възпрепятстващи работата на рафинерията в Бургас, както и списването на такива "на коляно". От синдиката настояват за провеждането на обществени обсъждания при изготвянето на дългосрочни регулации за сектора.

 

Миналата седмица ГЕРБ и ДПС внесоха искане за извънредно заседание на парламента два дни преди местните избори по темата “Лукойл“. Само партия "Има такъв народ" обяви, че ще присъстват в залата.

 

ПП-ДБ съобщиха, че ще бойкотират свиканото на 27 октомври заседание, а по-късно същото заявиха "Възраждане" и БСП.

 

В крайна сметка заседанието днес се провали и кворум не се събра.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3991 |27.10.2023 Олексий Данилов: Рано или късно всички ще се преселим в отвъдното. Путин също! . 27| 16258 |27.10.2023 Боряна Димитрова за ФрогНюз: Фалшивият скандал удря не само машините за гласуване, поставя под въпрос парламентарната демокрация . 4| 3884 |27.10.2023 Ракета на Хамас удари жилищна сграда в Тел Авив, има пострадали . 2| 4090 |27.10.2023 САЩ наложиха жестоки санкции срещу "Хамас" и Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads