Реклама / Ads
0| 5038 |14.07.2022 НОВИНИ

Защо либералите Кудрин, Греф и Чубайс около Владимир Путин не се опитаха да спрат войната?

.
Сред близките приятели и познати на Владимир Путин има противници на войната. Те имаха пряк достъп до президента и можеха да обсъждат всякакви въпроси с него. Но никой от тях не се опита да възрази срещу нахлуването на войски в Украйна.
 

Работата не е само в това, че в най-близкото президентско обкръжение има малко либерали - привърженици на мирното развитие на страната. И не само, че негласните правила не позволяват дори на много близки хора в разговор с Путин да се намесват в отговорностите на други хора, на които той вярва, особено по въпросите по сигурността и отбраната. Има значение и това, че най-близките до Путин либерали отдавна са се компрометирали.


Твърде дълго те следват навиците на типичния руски държавник, за който използването на изключителното им положение за извличане на лични облаги винаги е било нещо обичайно. Семеен бизнес, чужди офшорни компании и тръстове, роднини, създадени извън Русия - всичко това беше в реда на нещата за тях. И сега, при повишената подозрителност на властта, граничеща с параноя, целият този багаж направи всяко сериозно несъгласие с настоящия президентски курс безсмислено и опасно.

 

Кудрин, Греф и Чубайс

 

Най-ярките и влиятелни либерали във вътрешния кръг на Путин са председателят на Сметната палата Алексей Кудрин, шефът на Сбербанк Герман Греф и бившият президентски съветник Анатолий Чубайс. Греф и Кудрин бяха колеги на Путин: от началото на 90-те години те работеха заедно в кметството на Санкт Петербург. А в края на 90-те Кудрин и Чубайс помогнаха на Путин да стане кандидат за наследник на Борис Елцин. „Това е моят стар, мил другар, близък приятел…“ , каза Путин за Кудрин през 2011 г.

 

Кудрин е единственият, който се осмели да намекне на президента, че решението за нахлуване в Украйна е грешно. Но само след началото на войната и с голяма предпазливост, като се фокусира върху факта, че руската икономика може да се плъзне в началото на 90-те години. Нямаше отговор от президента.


Греф, съдейки по изявленията му , до последно отрече възможността за военно нахлуване в Украйна, нарече го PR война. И след като нахлуването се случи, той не каза нито дума.


Чубайс едва през 2014 г. каза, че Русия няма да оцелее в двуполюсен свят, призова бизнеса, ако е достатъчно решителен, да изпрати сигнал на властите за необходимостта от деескалация на конфликта в Украйна. А след инвазията, както знаете, той подаде оставка и напусна страната без гръмки изявления.


Какво се случи с либералите от президентското обкръжение и защо по такъв фундаментален въпрос като войната с Украйна, с цената на десетки хиляди животи, обезсмисляйки цялата им 30-годишна работа по развитието на руската икономика, те издухаха като балон?

 

Един смазан свят

 

Либералите от най-близкото обкръжение на Путин винаги са предизвиквали подозрение и неприязън сред конкуриращите се с тях силоваци. Това се дължи на разликата във възгледите за бизнеса, икономиката и политиката - като цяло за живота.


Либералите използваха позицията си не по-малко от други руски служители, които евакуираха роднини от Русия, изхвърлиха чужди активи: недвижими имоти, банкови сметки, офшорни компании и тръстове. Това беше обичайна практика. И това предизвика още повече раздразнение сред силите за сигурност (те имаха същото, но периодично попадаха под чистките на собствените си колеги като част от вътрешноспецифичната борба).


Например ръководителят на държавната Сбербанк, Герман Греф, създаде Angelus Trust в Сингапур през 2011 г., за да управлява над 55 милиона долара семейни активи. Бенефициентите на това доверие бяха: съпругата на Греф, Яна; Децата на Греф; братът на Греф, Евгений; както и Филип Алберт Греф. През 2017 г. Греф решава да направи своя племенник, 24-годишния Оскар Греф, управител и бенефициент на Angelus Trust, на когото прехвърля всичко. Според документите Оскар е бил готов да управлява семейни активи: той е прекарал 12 години извън Русия, учил е бизнес и финанси във Великобритания и е живял в Швейцария. В резултат на това беше взето друго решение, но важен е самият факт - как е организиран процесът. Документи за това станаха достояние на "Важни истории" благодарение на участието в глобалния проектАрхив Пандора на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).


Фондовете на Алексей Кудрин, например, получиха пари от петролната и газова група RNG (Eastsib Holding) Владимир Столяренко и Александър Бондаренко (бивши ръководители на Eurofinance Mosnarbank), които отдавна са принудени да останат извън Русия. Те получиха средства за създаването на RNG след конфликт с Роснефт, която искаше да им отнеме компания с лиценз за централния блок на едно от най-големите находища в Източен Сибир и дори започна наказателно дело за това през 2013 г. Но в крайна сметка все пак платих. Няколко източника на Новая газета съобщиха, че това е станало възможно благодарение на намесата на Кудрин, стар познат на Столяренко и Бондаренко. И че впоследствие може да има интерес към RNG (представители на Кудрин и бивши банкери отрекоха това).


Анатолий Чубайс създаде семеен офис в Швейцария - SFO Concept, най-големият кредитор на който (за повече от 22 милиона долара) беше старият му познат - бившият съсобственик на FC Otkritie Bank Борис Минц. Минц стана гражданин на Малта през 2016 г. Той напусна Русия малко преди банка FC Otkritie да заведе иск за измама срещу него в английски съд през 2019 г. А в Русия е образувано наказателно дело за присвояване на имущество, за което Минц е обявен за издирване.

 

Суицидни възражения


В мирно време всичко изброено по-горе не означаваше почти нищо, тъй като се вписва в картината, позната на много държавници - самите те не бяха по-добри. И в новите обстоятелства това се превърна в голям проблем. Има такава практика, че ако някой служител не се отклони от генералната линия, очертана от президента, тогава всички тези дребни гаври с бизнеси, офшорки, тръстове и роднини в Швейцария може да не бъдат забелязани, още повече, че международните санкции са в двора.


Но да се възразява срещу антизападната политика на Путин е опасно, тъй като при сегашната степен на параноя президентът най-вероятно няма да повярва в искреността на антивоенните аргументи дори на най-близките си сътрудници и може да ги вземе под внимание като " национални предатели“.


„Да, разбира се, западните страни ще се опитат да разчитат на така наречената пета колона, на националните предатели, на тези, които печелят пари тук, при нас, но живеят там. И той живее дори не в географския смисъл на думата, а според мислите си, според робското си съзнание“, каза Путин в мартенското си обръщение.


Последствията могат да бъдат тъжни. Президентът е известен с това, че не толерира, когато опонентите, според него, прикриват лични интереси с държавни съображения.


Казват, че ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин, който не може да се нарече либерал, се е опитал да докладва на президента за възможните тежки последици от въвеждането на войски в Украйна. В резултат на това той беше осъден. На заседание на Съвета за сигурност Наришкин изглеждаше като неуспешен ученик, неуместно отговарящ на въпроси на учител. Той измърмори и се съгласи предварително дори с влизането на ДНР и ЛНР в Русия, въпреки че, както Путин отбеляза с усмивка, това все още не е обсъждано.

 

А Чубайс, който напусна страната, сега се проверява от силите за сигурност за възможни измами в държавната корпорация Роснано, която той престана да ръководи преди повече от година.

 

Важные истории
Превод Фрог нюз








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3922 |12.07.2022 Защо най-новата снимка на НАСА е толкова важна? . 0| 3163 |11.07.2022 Защо в 12 без 5 смениха ръководството на най-голямата онкология у нас? /обновена/ . 0| 12351 |11.07.2022 Асен Григоров: Идеята за трети мандат е утопична, защото трябва да се отиде при бомбаджията . 0| 5222 |09.07.2022 Семерджиев пред съда: Аз не знам защо съм тук. Бях отвлечен /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads