Реклама / Ads
50| 21252 |01.05.2023 НОВИНИ

Защо малцина вярват в атентата срещу Иван Гешев? Една възможна версия

.
В мрежата ври и кипи. Поводът - опитът за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Общата картина: над 95% от коментарите са иронични и дори груби по адрес на Гешев. Защо реакцията е такава към една драматична на пръв поглед история? Не съм изненадан.
 

Кортежът на главния прокурор Иван Гешев е претърпял инцидент, съобщават Нова тв и БНТ. Той е станал на пътя София - Самоков
По неофициална информация е имало сигнал за поставено взривно устройство в кола от кортежа, съобщават още от Нова.

Пострадал бил един служител на НСО. После май тази част от общата картина избледня и отпадна.

 

По информация на Нова тв е имало сигнал за поставено взривно устройство на пътя, откъдето е трябвало да мине кортежът.

Според БНТ пък е избухнал взрив, но не е ясно дали става дума за бомба или за нещо друго. 

 

Последваха изявления на експерти и на шефът на следствието, той и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

 

В Пик – че къде другаде, - се появи кратко изречение от самия Гешев: „Добре съм. За децата ме е страх!“

 

Първомайският следобед от тих и кротък изведнъж се нажежи. Терористичен акт срещу главния прокурор (по Сарафов) не е шега работа. Някой друг доля олово: От Андрей Луканов насам не е имало подобно посегателство.

 

Вярно, не е имало. А и Луканов бе вече бивш и там се говореше за големи икономически интереси, руски връзки и пр.

 

В случая с Гешев все още не, но съвсем скоро очаквайте „руска следа“. Тя чудесно ще пасне на завършилото му и обвито в мистерия посещение в Украйна. Забележете: с брониран джип.

Този брониран джип играе роля и в сегашната история с взрива.

 

Не подценявам нещата – опазил ме Бог. Но знам, че като журналист съм длъжен да анализирам с особено внимание подобни ситуации, защото нерядко те се замърсяват умишлено от хора, които имат интерес от това.

 

Затова да караме поред.

 

Най-впечатляващата версия, която изтъкват медиите,  най-близки до сърцето на Гешев и прокуратурата е, че някой вътрешен човек, разбирай служител на НСО, е издал информацията, че Гешев в последния момент се е отказал от пътуване в Турция и е поел по пътя към Самоков.

 

Веднага възниква въпрос: Ако „къртицата“ е била толкова близо до главния прокурор и е знаела нещо, което знаят няколко човека, как така не е знаела, че той пътува с брониран джип? И че този брониран джип не може да бъде взривен с устройството, което се предполага, че е задействано по маршрута? Защото няма дори счупено стъкло, а сачми в крайпътни дървета. Те наистина са опасни, но ако бъдат взривени в градска част, където има много хора, на спирка, в метрото и прочие. Не трябва човек да е сапьор, за да знае това.

 

След това: Откъде две телевизии са научили за инцидента? ОТ прокуратурата? От МВР? Ако това са източниците, защо информацията не е до всички медии, а само до тези две?

 

Продължаваме. „Имало сигнал за поставено взривно устройство“… Сигнал до кого? Ако е до НСО, защо превеждат Гешев по този път и това място? Това звучи като слабо място в набързо „събрана“ версия. Освен ако медиите не са се объркали или измислили.

 

Ако все пак е имало сигнал, защо не е променен маршрута, не е отцепен района предварително? И въобще защо не е отменено пътуването? Че и със семейството на Гешев?

 

Извинявайте, но звучи несериозно.

 

Имало взрив, но не е ясно дали от бомба или от нещо друго…

Защо въобще се съобщава на медии – две или няколко, за нещо, за което не е ясно нищо.

 

След това: движил се в кортеж. Иван Гешев се придвижва с кортеж от коли на НСО, някой от служителите на НСО е „къртица“, а устройството/бомбата гръмва отстрани на пътя. Вдигнал се пламък на високо, изровена е дупка 30-40 сантиметра, а диаметърът на ямата е около 2-3 метра. Хора от армията, с които разговарях, смятат, че става дума за взрив, който да е ефектен и да впечатлява.

 

Малко отклонение: Бронираните джипове са конструирани така, че да осигуряват сигурност срещу взривове на ръчни гранати и дори на противотанкова мина с 6 кг тротил. Страничната част на джипа издържа взрив с взривна мощност 120 кг тротил от разстояние 4 метра. Дебелината на бронираните плочи, използвани по стандарта VR10 е минимум 18 мм. Но дори джип със защита стандарт VR8 е непробиваем от ръчни гранати и гранатомет.

 

Има и друго: след като Гешев е променил плановете си и не е заминал за Турция, а в друга посока, дори най-добре обучени терористи трудно биха се организирали за толкова кратко време. Никой професионалист не действа по такъв начин. Тези неща и още много други са ясно описани в инструкциите за безопасност и противодействие на терористични действия на британската служба САС (Сили за специални операции). Достъпни са за всеки, който има интерес да научи повече по темата.

 

Две седмици Иван Гешев привлича вниманието с гръмки твърдения за заплахи срещу него, за организиране на преврати, покушения и прочие. Във всички сюжети главно действащо лице/жертва е самият той. Малцина обаче му повярваха. Затова е много вероятно някой да е решил да премине към действие "под чужд флаг", както се изразяват шпионите. Прави се нещо, което да бъде приписано на други хора, организации, кръгове.

 

Дори повърхностен анализ на възможностите на лицата, които той изброи като негови врагове, показва, че те не са в състояние да организират подобен атентат, покушение – както искате го наречете. Техните възможности са силно преувеличени умишлено, за да ни убеди прокуратурата, че срещу нейния началник са изправени някакви гигантски структури. Нищо подобно.

 

И тук идва ред на „руската следа“. Гешев отива в Украйна. До нас достига информация, че той е споделил с Киев каква величава битка води с руските тайни служби.

Номерът можеше и да мине, но само ако украинците не знаеха, че Руски/Турски поток бе построен от Бойко Борисов за рекордно кратки срокове под натиск от Москва, за да се избегне транзитирането през украинска територия и Путин да издаде заповедта за нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г. Гешев не е предприел нищо, за да разследва причините Борисов да дари такъв обект на Кремъл на стойност около 3 милиарда лева.

 

Българската прокуратура мълча дълго време и не направи нещо, за да разкрие агентите на ГРУ (руското военно разузнаване) в България, където е възможно те да са участвали във взривяването на оръжейни складове и опита да убийство чрез отравяне на бизнесмена Гебрев, сина му и един от директорите на негов завод.

 

Кучето е заровено другаде. ГЕРБ и ПП-ДБ са на път да се споразумеят за промени в Конституцията и законодателството с цел контрол върху действията на главния прокурор. Това на Гешев му звучи като траурния марш на Шопен от сонатата в си-бемол минор…

 

Той опитва да се спасява и изпраща сигнали до кукловодите в задкулисието, че знае много за тях и трябва да го спасяват, а не да го включват в сделки. В този момент той се превръща в голяма опасност за играчите в сянка. И като се замисли човек за тези неща, не е трудно да му светне в главата кой има влияние и в НСО, и в други служби и може да получава информация, известна на няколко души?

 

Теория на конспирацията, ше наскачат дежурни мастити експерти, обвързани с политически и олигархични кръгове. Този път ще са прави – конспирация е.

 

Преди време имахме истинска служба БОП, която разкри и обезвреди заложените взривове срещу Бойко Борисов в Плевен. Има присъди по това дело. Същите хора разкриха и укрити оръжия до резиденция „Бояна“. По времето на ГЕРБ всички тези служители бяха изгонени, а на тяхно място се назначиха съмнителни типове, които освен че са зависими, са и абсолютни некадърници.

 

Припомням това, защото ако в службите и прокуратурата имаше професионалисти на ниво, такава организация като взрива край кортежа на Гешев, щеше да е следена и обезвредена навреме. Освен ако не са замесени фактори, които дирижират от високо ниво.

 

Преди време италианският мафиот Томазо Бускета заяви в едно интервю от затвора: "Вече не убиваме магистрати, твърде опасно е. Купуваме ги.

 

Може би за някои кръгове и лица е станало твърде опасно.

 

И нека медии и анализатори не търсят прилики със съдия-следовател Джовани Фалконе, който бе взривен с цял тон тротилов еквивалент на магистрала А29 между Палермо и международното летище през 1992 г. Фалконе все пак е доказан борец срещу корупцията и мафията. Гешев много би се радвал да го сравнят с големия сицилианец, защото има полза от това. В момента столът му се клати и има нужда от ореол. Спешна нужда.

 

Много хора не вярват в историята с атентата, защото не вярват на прокуратурата, не вярват и на Иван Гешев. Взривено е общественото доверие, ако позволите да се изразя по този начин.

 

Общо взето намирисва на мелодрама. Или на затваряне на устата. И в двата случая сюжетът е задкулисен и недобре сглобен.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2864 |29.04.2023 Петър Витанов: Добре е БСП да обсъжда не само бюджета на държавата, но и този на партията, защото тя е във фалит . 7| 4855 |28.04.2023 Димитров към Стоянов: Защо се отказваме от възможността за по-ниски цени на храните чрез по-евтин внос от Украйна? . 8| 2973 |20.04.2023 Баба в Русия отнесе глоба от 40 хил. рубли, защото смятала Зеленски за красавец . 12| 5718 |16.04.2023 Защо ядем агнешко на Великден?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads