Реклама / Ads
4| 5445 |08.03.2019 НОВИНИ

Защо е празник 8-ми март?

.
В центъра на Лондон стои този семпъл, но зловещ паметник - женски дрехи, застинали окачени в домовете на жени, загубили живота си във Втората световн
Въпреки че най-женският празник - 8 март се празнува в продължение на повече от цял век, за това как е възникнал и за наистина големия му смисъл, се споменава рядко. Всъщност Международният ден на жената е в чест на обикновените жени и тяхната необикновена роля в историята, за тези които пазят хармонията в живота. Днес празникът се чества в името на Жената, за това че я има, че краси, пази и ражда живота.
 

Международният ден на жената се чества по целия свят. Тази дата дори се отбелязва от много държави като национален празник.

 

Борбата на жените винаги е съществувала в историята. Още в древна Гърция жените се изправят срещу разрушителната сила на войната. Античният поет Аристофан възпява в едноименното си произведение Лисистрата, която повежда жените на Атина и Спарта към Партенона. От там те повеждат „сексуална битка” с мъжете си. Тактиката е проста - лишават ги от ласки, грижи и внимание. Така наказват мъжете, искайки от тях да спрат войната и да се приберат по домовете си. И до днес този спектакъл се поставя по световните сцени и още не е изгубил своята актуалност.

 

По време на Френската революция, парижанките марширувати към Версай, призовавайки за „Свобода! Равенство! Братство!”. Те искат да им бъде дадено правото да гласуват. Виктор Юго казва, че уважението към жената е мерило на прогреса на нацията и социалния живот.

 

Така през вековете жените са отстоявали своите права - с хитрост или на барикадите, но и само така често те са побеждават нелеката си съдба.







Официалният празник има своето скромно начало през 1908 г. в САЩ, когато е избран женски комитет, който да организира кампания за избирателни права на жените. Тогава възниква и идеята да се определи ден от годината, в който жените организирано да се борят за правата си.

 

На 8 март 1908 г., на пресечка № 3 в Ню Йорк Сити, Демократическото женско общество организира голяма среща за правата на жените. През 1909 г., американските социалисти се съгласяват да отбелязват последната неделя на февруари, като национален ден на жената. През тази година и през следващата, жените в Съединените щати провеждат масови събирания. От тогава всяка година се чества такъв ден.

 

Две години след това, на среща на Социалистическия интернационал в Копенхаген жени от 17 държави вземат решение Денят на жената да е международен празник. Първоначално не е определена точна дата за честването му.

 

По-малко от седмица след това, на 25 март, трагичният троен пожар в Ню Йорк Сити отнема живота на повече от 140 работещи момичета, повечето от които италиански и еврейски емигрантки. Случаят има знаменателно значение за трудовото законодателство в САЩ, и подобряването на работните условия. След бедствието, по време на следващите чествания на деня на жената, са издигнати редица искания в тази посока .







Като част от движенията които се готвят в навечерието на Първата световна война, жените в Русия отпразнуват и своя първи Международен ден на жената в последната неделя на февруари през 1913 г. Навсякъде в Европа, на или около 8 март през следващата година, жените се събират или за да протестират срещу войната или за да изразят солидарност на посестримите си.

 

До 1917 г. в страни като Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и други се празнува в края на февруари или началото на март.

 

Женският протест, който променя света е по време на Международния ден на жената в Русия през 1917 година. В резултата на войната страната има над 2 милиона загинали руски войници. Масовият протест на жените в Русия с призив за „хляб и мир” настъпва след дълга борба и много страдание. Той се случват на 8 март по новото летоброене или 23 февруари по Григорианския календар. Точно Международният ден на жената през 1917 г. вдъхновява хиляди руски жени да напуснат домовете си и фабриките, в които работят основно те, за да протестират срещу ужасния недоимък на хляб, високите цени, световната война, увеличаващите се страдания, и горчивината с която те трябва да отстояват достойнството си и да отглеждат децата си.

 

Протестът е последната крачка към революция. Из целия  Петроград  има жестоки сблъсъци, но жените не отстъпват пред противопоставянето на политическите лидери. След седмица Цар Николай ІІ е принуден да абдикира, а временното правителство гарантира на жените правото да гласуват. След 1917 г., в чест на ролята на жените в Руската революция, международният ден на жената утвърждава мястото си на 8 март.







В началото е празник на работещите жени. С активизирането на феминистките движения през 60-те години в него се влага нов смисъл. Празникът започва да се чества в името на Жената, за това че я има, че краси, пази и ражда живота. С това си ново значение, празникът се чества и до днес в редица страни по целия свят. 8-ми март е денят, в който жените, често разделяни от национални граници, от етнически, езикови, културни, икономически или политически различия, са заедно, за да го отпразнуват. Тези усилия дават резултат и така се обръща все повече внимание на този ден в страни, където той е традиционно празнуван, но се съживява и нов интерес в редица други, където до тогава не му е отдавано значение.

                               

Датата става официална в България през 1921 г. Тогава е ъбранато внимание на международния женски секретариат на Комунистическия интернационал, че денят неофициално се чества на 8 март по целия свят.

 

През 1981 г., Националният женски протест в Санта Роса, Калифорния става причина да се поиска национална женска седмица. Избрана е седмицата на 8 март, за да се покажат интернационалните връзки между жените. През същата година Конгресът на САЩ подписва резолюция, която декларира честването Националната женска седмица. През 1987 г. седмицата е разширена до целия месец март, който е обявен за Национален женски месец.







Както виждате в продължение на години, международният ден на жената придобива ново глобално измерение за жените. Нарастващите международни женски движения, които все повече се увеличават имат своето участие и на четвъртата глобална женска конференция на Организацията на обединените нации.

 

За още много битки, спечелени от жени, не се споменава тук, но те имат своето значение. Само си спомнете какво направиха майките на деца с увреждания у нас миналата година, за да се борят за достоен живот за себе си и за децата си.

 

Осми март е ден за честването на усилията в отстояването на правата на жените и участието им в политическия и икономическия прогрес. Международният ден на жената е времето, в което се отбелязва движещата сила на жената, призовава се за промяна и се свежда глава пред кураж и устояване на правото на мир и щастие на обикновената жена, която изиграва необикновена роля в историята.

 

Честит осми март!

 

Благовеста Фармаконова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3871 |06.03.2019 Мира Радева: Защо жените си мълчим за насилието? . 1| 3907 |03.03.2019 Уж празник, а в Благоевргад протестираха срещу скъпия живот . 1| 4325 |03.03.2019 Панорамата в Плевен очаква десетмилионния си посетител, вижте как отбелязаха празника в страната . 0| 3762 |03.03.2019 Информация за движението през Шипка на празника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads