Реклама / Ads
5| 6387 |14.01.2019 НОВИНИ

Шефът на КПКОНПИ се похвали, че знае предваритено решението на съда в Люксембург по запитване на СГС

.
Пламен Георгиев
Шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е човек с особен вкус и предпочитания, съдейки по избора му на медии, в които да си излива душата. Това са основно медиите, свързани пряко и косвено с корпулентния бизнесмен Делян Пеевски.
 

В тях Георгиев изтъква с нищо недоказаните си професионални висоти, достиженията на подопечното му ведомство, както и не пропуска да удари по някое кроше на ВКС. Ако човек приеме думите му за чиста монета, ще си помисли, че върховните ни съдии нямат хал-хабер от право. И че те с решенията си слагат кол в колелото на професионалните му достижения.

 

До този момент „Монитор“ бе любимата медия на Георгиев. Днес избра да насочи стрели към върховния съд от сайт, който мнозина определят като кафяв. В него шефът на КПКОНПИ изтъкна, че ВКС може да отреже крилете му, ако приеме, че сроковете за проверка са преклузивни, т.е. задължителни. В момента по закон Комисията проверява една година, с право за удължаване от 6 месеца. Георгиев иска да няма такова ограничение и той да върти на шиш мишените си, докато реши. Оправдава своето искане с трудните, почти непосилни проверки свързани с офшорки. Истината обаче е съвсем друга. Служители на ведомството споделиха пред Фрог, че проверките се бавят не заради сложност, а защото са мудни самите чиновници, които държат преписките по бюрата си, докато прашасат.  

 

Проста проверка на прекратените от съда дела заради изтекли срокове показва, че по-малко от 1% от тях са свързани с ровене по офшорки. Излиза, че Пламен Георгиев просто си търси оправдание за искането да гони до дупка този, когото си е наумил. В случай, че  ВКС „накриви“ шапката на шефа на КПКОНПИ,  120 дела, за близо 80 милиона лева искове, ще отидат в небитието.

 

Има обаче нещо много стряскащо и то е, че Георгиев, определян „ала Даниел Кирилов“, открито заявява, че знае какво е решението на съда в Люксембург по преюдициално запитване. Припомняме ви, че Софийският градски съд (СГС) сезира Съда на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург по въпроса дали българското законодателство за гражданската конфискация отговаря на европейските правни стандарти. СГС направи това запитване по делото, заведено от бившата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу банкера в изгнание и основен обвиняем за източването на КТБ Цветан Василев.

 

Странно как преди да се произнесе съдът в Люксембург шефът на КПКОНПИ анонсира какво ще е тяхното решение. Това много напомня на скандалната случка от събота, когато медия съобщи решение на специализирания съд по отношение на мерките за задържане на 5-ма свидетели по делото КТБ, преди съдия Пламен Панайотов да го е обявил в съдебната зала.

 

Лошо е да си го мислим, но дали всички запознати със съдебните решения – наши и чужди, не се контролират от едно място. Медиите, в които дефилира Пламен Георгиев, пропускат да го попитат нещо, което около нова година се превърна в новина №1 за страната ни, а то е  какво става с проверката за конфликт на интереси срещу финансовия министър Владислав Горанов. Срокът, който прокуратурата му даде на 28 ноември 2018 г. беше 20 дни. Той изтече. Историята взе да прилича на "да чакаме от умрял писмо". Вярно е, че ако въобще има отговор, то всички знаем какъв ще бъде той - нещо от рода на този за Делян Пеевски, че по-честен бизнесмен от него няма.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4824 |14.01.2019 КПКОНПИ скри колко бонуси си е раздала през 2018 година . 9| 5814 |13.01.2019 Шефът на петролната асоциация: Лукойл е голям, защото умее да продава . 8| 4615 |09.01.2019 Шефът на АПИ подаде оставка по искане на Борисов . 0| 4168 |06.01.2019 Шефът на канцеларията на Пентагона подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads