Реклама / Ads
0| 3888 |10.04.2022 НОВИНИ

Защо Стефан Янев се въздържа от оценка на действията на Путин?

.
Стефан Янев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Защо Стефан Янев не желае да даде оценка на действията на Путин? Срам го е от позицията си или изобщо няма такава? Далеч сме от мисълта, че е второто. Забелязали сме, че както преди, така и сега той остава лаконичен по темата „Путин“.
 

Припомняме, че той бе отстранен от поста военен министър именно заради свое изказване, в което твърдеше, че войната в Украйна всъщност е „военна операция“, както я нарича самият руски президент.

 

„Защо аз трябва да оценявам действията на Владимир Путин?“, попита преди минути Янев. Оправданието му - бил необходим „много сериозен геополитически анализ“, за който 15-минутното му участие в ефира на Нова не е достатъчно.

 

„Напрежението в Украйна и настоящата война са в резултат от напрежение, тлеещо от години там. Назад във времето има много знаци, че ще се стигне до този момент“, каза бившият служебен министър-председател и ексвоенен министър.

 

„Аз не съм се опитвал да правя оценка на Путин и неговите действия, нито да давам оценка на това какво точно и защо прави. Имам позиция, но защо трябва да давам оценка на Путин. Позицията за войната е ясна – има жертва, има агресор“, лаконичен бе Янев.

 

Попитан кой е жертвата и кой е агресорът, той се учуди: „Това въпрос ли е, сериозно ли ме питате? Очевидно е за всички. Украйна като суверенна държава е нападната от Руската федерация. Кой е жертвата и кой е агресорът?“, продължи Стефан Янев.

 

Не пожела да даде оценка и на руския посланик Елеонора Митрофанова, само отбеляза, че обявяването й за персона нон грата щяло да бъде грешка, защото това затваря пътя на дипломацията.

 

По думите му България не трябва да даде военна помощ на Украйна, защото така по-бързо ще свърши войната.

 

Янев, разбира се, не пропусна да посипе сол върху четворната коалиция, част от която доскоро бе и самият той. По думите му имало непоследователност в действията и посланията на управляващите.

 

Или се опитва да усети накъде духа вятърът, или нещата са много по-сложни. Престои да стане ясно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 36728 |08.04.2022 Шефът на НСО сам се издаде защо слугува на Гешев . 0| 4497 |07.04.2022 САЩ обясниха защо не дават на Украйна изтребители F-15 и F-16 . 0| 3685 |07.04.2022 Кремъл недоумява защо САЩ подлагат щерките на Путин на санкции . 0| 3938 |07.04.2022 Защо САЩ удариха дъщерите на Путин Катерина и Мария?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads