Реклама / Ads
4| 3279 |23.07.2024 НОВИНИ

Иван Анчев: Ненчев беше добър министър, направи максималното да откъсне България от руското влияние

.
Иван Анчев
„Николай Ненчев беше добър военен министър, който за 3 години направи максимално възможното, за да откъсне България от руското влияние във военната област”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Иван Анчев, съпредседател на Атлантическия съвет в България.
 

Той коментира изпращането на бившия военен министър Николай Ненчев като временно управляващ на посолството ни в Украйна и оспорването на това решение от президента Румен Радев. Държавният глава написа в официална позиция, че правителството „Денков - Габриел” настоятелно е предлагало да Ненчев да бъде назначен за посланик в Киев, но президентът е отказвал, защото смята, че „не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост” и затова е отказал.

 

Анчев не е съгласен с позицията на Радев.

 

„Да каже кой според него би бил идеалният кандидат, да преценим”, каза Анчев.

 

И обясни, че Киев е ключова позиция в момента. „Изпращането на Ненчев като временно изпълняващ не е добър знак към нашите украински партньори. Във всеки момент, когато имаш представителство, по-ниско от ниво посланик, това говори за буксуване в отношенията, нещо, което българското правителство се опитва да не допуска”, коментира експертът.

 

„В дипломатическите двустранни отношения, когато нивото на представителство е по-ниско от извънреден и пълномощен посланик, това говори не малко на отсрещната страна”, заяви Анчев.

 

Изпращането му като временно управляващ посолството ни в Украйна, е единственият начин да замине, въпреки позицията на президента, обясни Анчев. Иначе може България да продължи да бъде без посланик вече 2 години там.

 

„Временно управляващ може да бъде и за много дълго време, но пак казвам – това не е добър знак към нашите партньори към НАТО, към ЕС, към Украйна. И това „налива вода във воденицата” на зложелателите на България, за тези, които говорят за България като за държава без позиции, без приоритети и хоризонт къде иска да отиде”, каза Анчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8131 |23.07.2024 "Щетата е за моя сметка, но АПИ да предприемат мерки". Дупка на "Хемус" пука гуми за секунди . 1| 2188 |23.07.2024 Елена Дариева: Никой вече не се надява на чудо - формирането на мнозинство изглежда кауза пердута . 53| 17896 |23.07.2024 За Радев - Ненчев не притежава качествата за посланик в Киев. "Странна оценка от Радев, който не притежава качествата за президент" . 2| 2223 |23.07.2024 МВР кара нови фургони във Воден, след като предложи на хората подслон със счупени мивки и тоалетни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads