Реклама / Ads
7| 3288 |10.03.2021 НОВИНИ

Затягат мерките локално. Къде какво се променя?

.
Локален подход за овладяване на епидемията в страна предприемат здравните власти. Мерки се взимат в различни части на страната, като основно се преустановява присъственото обучение за големите ученици. Още миналата седмица започна спиране на плановите операции в лечебни заведения в страната, за да се увеличи легловия капацитет на лечебните заведения за хората с COVID-19, нуждаещи се от хоспитализация. Какво къде се променя още?
 

24 области вече са в така наречената “червена зона” на разпространение на инфекцията. В цифри това означава, че броят на болните е над 120 на 100 хил. души. 


Освен за учениците, ограничения има и в работата на ресторантите, които обаче на този етап няма да затварят. Намалява се обаче работното им време. 


София 


Мерките влизат в сила от петък (12 март). Всички ученици от 5 до 12 клас преминават към онлайн форма на обучение. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. 


Заведенията, в които влизат и тези в хотелите и игралните зали, ще работят до 22 ч. 


Забраняват се посещенията в домовете за социални услуги и провеждането на организирани екскурзии и мероприятия на открито. 


Ако продължи да се забелязва ръст в броя на заразените, ще бъдат въведени и допълнителни ограничения, които биха засегнали търговските центрове и фитнес залите. 


Мерките ще продължат да действат от 12 до 26 март. 


Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките. 

 

Варна


Носенето на предпазни маски на открито става задължително. 


Учениците от 6-ти до 12 клас минават към обучение в електронна среда от 15-ти до 26-ти март, реши Областният кризисен щаб, предават от Българската национална телевизия. Родителите на по-малките деца могат да заявят желанието си за дистанционна форма на обучение. 


Преустановяват се всички извънкласни занимания и спортните празници.


Университетите могат да организират присъствено практическите си занятия и да решат под каква форма да провеждат останалите.


От полунощ утре децата до 18-годишна възраст ще могат да посещават моловете и заведенията само, ако с тях има родител.


Благоевград 


И в Благоевград учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционна форма на обучение за следващите 2 седмици. Заповедта влиза в сила от утре. Присъствено остава обучението за по-малките деца. Отворени остават и детските градини и яслите. 


Заради растящия брой заразени за 14 дни ще бъдат затворени и моловете, фитнесите, кината, театрите и танцовите школи. Ограничават се и извънкласните занимания и спортните състезания, както и всички масовите мероприятия на открито и закрито.


Към момента заведенията ще останат отворени, но ще работят до 22.00 часа.


Ямбол


От утре към онлайн обучение преминават учениците от 5 до 12 клас и в Ямболска област. Препоръчва се носенето на предпазни маски на открито.


Заради увеличаващия се брой заразени с Ковид се затварят пенсионерските и квартални клубове в областта.


На 30% от капацитета си до 24 март ще работят читалищата и залите. Детските градини и яслите ще се затварят при необходимост.


Отменят също повечето събития, предвидени в програмата на започващия в петък традиционен маскараден фестивал “Кукерландия“. 


Плевен


Задължително е носенето на предпазни маски на пазари, тържища и места, на които се струпват хора. Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за пациенти с COVID-19, а не 11%, както беше досега. Спира плановия прием и плановите операции в областта.


Шумен


И в Шумен се преустановява присъственото обучение за децата в по-горните класове. Заведенията ще работят с вечерен час - до 22 ч. 


По-строги мерки се въвеждат в магазините, където клиентите ще се пускат само с количка, като броят на количките ще бъде ограничен, така че да не се нарушава лимита в заповедта на здравното министерство. 


В Пловдив днес не се очаква промяна на мерките. Щабът ще заседава на 11 март.


В Сливен заседание на областния щаб се очаква също утре - 11 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3274 |09.03.2021 Мутафчийски: Пандемията няма да се самоугаси, само мерките ще помогнат . 2| 3183 |09.03.2021 В САЩ падат мерките за ваксинираните срещу COVID-19 . 11| 3919 |06.03.2021 COVID-19: САЩ разхлабва мерките, Европа протестира, Далай-лама се ваксинира . 7| 3316 |04.03.2021 Математик: С разхлабването на мерките се налива масло в огъня, ситуацията не е под контрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads