Реклама / Ads
0| 5304 |23.06.2017 НОВИНИ

Затвор за нелегален добив на подземни богатства

.
След като по-рано днес граждани на Перник протестираха пред сградата на Народното събрание срещу организирана манифактура на нелегални ”къртици” на въглища в Перник, ръководството на Министерството на енергетиката се срещна с тях.
 
По време на срещата с перничаните и активисти на сдружението "За Земята - Приятели на земята България" заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Красимир Първанов уведомиха, че промените в Наказателния кодекс (НК) за инкриминиране на незаконния добив на полезни изкопаеми са получили подкрепа от страна на институциите и народните представители.

Промените са изготвени по инициатива на Министерството на енергетиката и предстои те да бъдат включени в общ проект за изменение на НК, който ще бъде разгледан от Народното събрание.

Подготвените изменения предвиждат добивът на подземни богатства без предоставена концесия или когато концесията е спряна, ще се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 20 хил. лв.

Същото наказание ще се прилага и за хората, които транспортират, съхраняват, преработват или продават незаконно добити подземни богатства.

При повторно нарушение, когато става въпрос за организирана група или престъпление в големи размери, промените предвиждат наказанието да се увеличава - до 8 години лишаване от свобода и глоба в размер от 5 до 15 хил. лева.

Измененията в НК бяха провокирани от множество установени подобни случаи през 2015 г. главно в района на гр. Перник. Преждевременното прекратяване на мандата на предишното Народно събрание обаче попречило на приемането им.

Припомняме, заради нелегален минен добив жителите на квартал "Рудничар" в Перник са изложени на ежедневен риск за живота им. Вследствие на незаконния минен добив под къщите хората в квартала, преди две години домът на един човек се срива, а малко след това къщите на хората започнали леко да потъват в почвата. Заради потъването на къщите вратите на гаражите на хората в квартал "Рудничат" вече не могат да се отварят, а по постройките се появяват "зловещи пукнатини". Въпреки, че към момента под къщите на хората не се осъществява нелегален добив на въглища, почвата продължава да сляга, а в дворовете на жителите на квартала се образуват огромни ями.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5764 |19.06.2017 Българин избяга от индонезийски затвор . 2| 6436 |13.06.2017 Спецоперация затвори „Кулата”, арестувани са митничари . 0| 4904 |13.06.2017 Осъдиха опозиционера Навални на 30 дни затвор . 1| 5610 |12.06.2017 93% от трънчани се обявиха против добива на злато

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads