Реклама / Ads
3| 3676 |02.08.2021 НОВИНИ

Здравни експерти: "Делта" вариантът се размножава 1000 пъти по-бързо

.
На фона на новата вълна от COVID-19, която обхвана света заради по-заразния "делта" вариант на коронавируса здравни експерти се опитват да разберат води ли откритата в Индия мутация до по-тежко преболедуване, особено сред неваксинираното население.
 

Американският център за превенция и контрол на заболяванията предупреди, че “делта” вариантът на коронавируса по всяка вероятност е по-опасен от по-ранните мутации. Това посочват експертите в доклад, който стана публично достояние преди няколко дни. 

Агенцията се позовава на данни от Канада, Сингапур и Шотландия, които показват, че заразените с делта варианта на коронавируса пациенти попадат в болница значително по-често от хоспитализираните по-рано в хода на пандемията. 

 

В интервю пред агенция “Ройтерс” здравни експерти посочват, че този доклад предупреждава за по-висок риск, но отбелязват - данните са лимитирани, а освен това е възможно да липсва оценката и на външни експерти. Нужно е да се наблюдават доста по-широк кръг от хора в подобни епидемиологични проучвания, за да се направи извод води ли до по-тежко преболедуване индийският вариант на коронавируса. 

 

Не се изключва възможността по-бързото предаване на вируса да допринася за по-големия брой на тежките случаи и на хоспитализираните, твърдят експерти. Според доклада на американската агенция делта вариантът е заразен толкова, колкото варицелата и значително по-заразен от обикновения грип или настинката.

 

Висок е броят на тежките случаи на болни от COVID-19 в региони, в които ваксинираните не са голям брой. Това отново притиска до стената работещите в здравните системи. 

Проучвания от Китай предполагат, че делта вариантът се размножава много по-бързо и генерира до 1000 пъти повече вирусни частици в тялото в сравнение с първоначалния вариант на вируса. Според учените това е най-голямата опасност при тази нова вълна на инфекцията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3644 |31.07.2021 Зам.-здравният министър предупреди за проверки в още 10-ина болници . 8| 5260 |31.07.2021 Експерти: Шансовете за правителство на ИТН са добри, ДБ ще са най-разочаровани . 6| 4812 |30.07.2021 Минчо Христов пита здравния министър: Ако PCR-ът струва реално 10 лв., кой печели на гърба на хората? . 10| 5406 |29.07.2021 Нови заповеди на здравния министър заради COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads