Реклама / Ads
5| 3888 |07.11.2017 НОВИНИ

Здравни специалисти скочиха да бранят родното месо

.
Седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата показа, че българското месо е пълно с антибиотици. Българската агенция по храните изготви свой документ, според който това изобщо не е вярно.
 
"Докладът на Европейската агенция третира търговията с антибиотици, а не качеството на месото", категоричен бе Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

В студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR Иванов подчерта, че има закон за ветеринарномедицинската дейност, който регламентира колко време преди клането трябва да се спрат антибиотиците.

Според известния български кулинар Ути Бъчваров евродокладът е поредният удар, с който някой се опитва да накърни българското производство.

"Количеството на изядените колбаси намалява. Това е факт. През последните 3 години в България броят на произвежданите прасета се е вдигнал с 80%. Кого удря количеството прасета? Вносителите. Големите играчи на пазара и големите вериги магазини. Те внасят евтино нискокачествено месо. Месото в Испания е с не по-малко антибиотици. Прясното месо е до 7 дни след заколването на животното, а тук се внасят продукти, които не отговарят на тези изисквания. Посткладничното третиране на месото е огромният проблем за здравето, а не медикаментите", заяви Бъчваров.

И допълни, че в индустриалното производство стотици, ако не хиляди животни, съжителстват на едно място. Те със сигурност се третират с някакви химикали, които несъмнено са легални, поясни Ути Бъчваров.

Същата теза развиха по НТ националният здравен специалист д-р Ангел Кунчев и д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателните.

 

„Това, че са внесени и пуснати в продажба определено количество антибиотици, не значи, че те са в месото. Отговорно твърдя, че в крайния продукт – месото, антибиотици няма”, заяви д-р Кунчев.

 

„Когато животните са болни и се налага да се използват антибиотици, има карентен срок, през който животните се изчистват от тях”, заяви д-р Попова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3842 |06.11.2017 Лекари: Увеличението на парите от здравни вноски с над 12% няма да се осъществи . 12| 4494 |02.11.2017 Герджиков: На здравния министър му е търсена цаката . 3| 7052 |30.10.2017 Д-р Болтаджиев за Фрог: От месец тече икономическа атака срещу здравния министър . 6| 5152 |30.10.2017 Здравният министър подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads