Понеделник, 10 Декември 2018, 23:03
Frognews
0| 2953 |06.11.2017

Лекари: Увеличението на парите от здравни вноски с над 12% няма да се осъществи

.
Съществува риск заложеното увеличение на приходите от здравни вноски в бюджета на НЗОК с над 12% да не може да се реализира през следващата година. Това се изтъква в становището на Националното сдружение на частните болници за бюджета на НЗОК за 2018 година.

Ето цялото становище:

 

Оценяваме негативно обстоятелството, че и през 2018 държавата няма да плаща на 100% здравните вноски на подопечните си 9 групи осигурявани.

 

Оценяваме позитивно намаляването на резерва на НЗОК на 3%. Това ще ограничи възможностите на Надзорния съвет на НЗОК да взема решения „по целесъобразност” при разпределянето на средствата за здравно осигуряване.

 

Основен недостатък на този и всички, правени до сега бюджети на НЗОК, е подходът за изготвянето им – разпределяне на остатък по Консолидирана фискална програма между политически определен пакет от услуги. Считаме, че правилният подход е първоначално аналитично да се определели пакетът услуги. На основата на пазарната цена на услугите, да се определят общите годишни разходи на НЗОК, след което да се изчислят приходите, размерът на здравната вноска и вноските от държавния бюджет. Препоръчваме да се изготвят разчети и многогодишна прогноза за приходите и разходите в системата на задължителното здравно осигуряване.

 

Обръщаме внимание, че в чл. 3 и чл. 4 на закона, вносителят е допуснал грешка, посочвайки, че в случаите, когато не е приет Национален рамков договор за медицинските дейности за 2018 г., се прилага решението по чл. 54, ал. 9 от Закона за здравното осигуряване. Съгласно чл. 54, ал.8 от ЗЗО, когато Националният рамков договор за медицинските и съответно за денталните дейности не бъдат приети при условията и в сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД, а именно НРД 2017. 

 

Принципно не одобряваме  правилото в ал. 2 на чл. 3, според която Директорите на РЗОК разпределят утвърдените брой направления и стойности на медицински изследвания по изпълнители на извънболнична първична и на извънболнична специализирана медицинска помощ за съответната РЗОК. Това разпределение, според нас, трябва да следва избора на пациента, а не да се прави административно от служители на РЗОК.

 

Категорично не сме съгласни с текста на чл. 4, според който Надзорният съвет на НЗОК утвърждава стойности на разходите по изпълнители на болнична медицинска помощ, разпределена по месеци. Въведените през 2015 лимити доведоха до влошаване на финансовото състояние на всички болници. Финансовият резултат на ЛЗ трябва да е резултат на дейността им и предпочитанията на пациентите, а не на предварително, административно определени стойности.

 

Предлагаме § 11 от ПЗР на закона да се отмени. Като собственици и управители на съществуващи лечебни заведения, ние не сме засегнати пряко от забраната за сключване на договори с нови ЛЗ и структури, но смятаме, че такъв тип забрани пречат на развитието на здравеопазването, ограничават конкуренцията и засягат по неблагоприятен начин правото на пациента да получи качествена и достъпна медицинска помощ. Има достатъчно много инструменти да се контролират разходите на ЛЗ без административно да се налагат лимити и разпределят квоти. Правилно е разпределението на средствата между болниците да зависи от свободния избора на пациентите. Това би улеснило достъпа до медицински услуги и би повишило тяхното качество.

 

С аналогични аргументи предлагаме да се отмени и §6, с който се въвежда забрана за включване на нови лекарствени терапии.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Червеният кръст загубил милиони от парите за ебола за Африка 2| 3081 |05.11.2017 . Проф. Радослав Гайдарски: По мое време парите за здравеопазване бяха три пъти по-малко 0| 3853 |30.10.2017 . Вижте как държавниците разпределиха парите ни в Бюджет 18 0| 3065 |23.10.2017 . Ще се преразглеждат парите и дейностите по клиничните пътеки 0| 2860 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах