Реклама / Ads
8| 5518 |22.12.2020 НОВИНИ

Димитър Кенаров: Все едно сам съм се ритал в главата с кубинки и съм нанесъл контузии по цялото тяло

.
Димитър Кенаров
Нито аз, нито моят адвокат бяхме уведомени за приключилата проверка на 3 декември , научих от медиите. Това каза по БНР журналистът Димитър Кенаров, който беше задържан на протеста на 2.09.2020 година на т.нар. „Първо Велико народно въстание“, докато заснемал с видеокамера. Задържан е заедно с 5 души в продължение на 1 час в камионетка и е откаран в 5-о РПУ.
 

Проверката на МВР, свързана с побоя, е приключила с констатациите, че няма данни за полицейско насилие, а има само нарушение в работа с документ. Вчера от Асоциацията на европейските журналисти призовават МВР да публикува всички материали от проведената вътрешна проверка.

 

„Това, което предстои, за да разберем как е взето това решение, е, че ще напишем писма до президента, МВР, посланици и съдебни действия“. Това посочи още Кенаров.

По отношение на това дали журналистът се е самонаранил, той обясни:

„Има три страници медицинска експертиза, в които ясно е описано какъв тип контузии съм получил, и МВР излиза със заключението – цитирам: „По категоричен начин е установено, че няма притеснения за евентуалното, предполагаемото насилие“ (край на цитата).

 

И това при положение, че имаме видеозаписи, свидетели, че всички видяха какво се случи – все едно, че аз сам съм си сложил белезници, сам съм се ритал в главата с кубинки и съм нанесъл контузии по цялото тяло…“ Това каза още журналистът.

„Имаме една ситуация, в която МВР проверява МВР. Но ме учудва това, че този случай предизвика публичност и в Съвета на Европа, в организациите на европейските журналисти, и при положение, че България сега покрай гласуването на новите бюджети трябваше да обвърже всичко с върховенството на закона, продължава да се държи по този безочлив при очевидни закононарушения, направо е скандално за мен.“

 

Във връзка с констатацията от проверката на МВР, че има само нарушение в работа с документ, става дума за това, че няма заповед за задържане - поясни още журналистът.

"Най-вероятно ще бъде санкционира административно някой от полицаите. Но съдът трябва да се произнесе дали едно задържане е легално или не по-бърза процедура. А четири месеца след това ние нямаме отговор от българския съд", поясни Кенаров. И още:

 

"Все още не е образувано и досъдебно производство, тъй като аз сезирах и Прокуратурата, събират се факти, бях викан в СДВР по случая...Но аз ще стигна и до съда в Страсбург, държавата ще бъде осъдена и съм готов да даря всички пари за журналистически организации, защото тези действия до дотук показват, че българските граждани и журналисти могат безнаказано да бъдат бити!"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5571 |22.12.2020 Политологът Димитър Ганев: Без подкрепата на Нинова Румен Радев не може да стигне и втори тур . 40| 4966 |21.12.2020 Захариева: Не съм чела речта на Ердоган. Не е редно Русия да събира информация за натовски държави . 3| 4050 |21.12.2020 АЕЖ: МВР да публикува всички материали от проверката на побоя на Димитър Кенаров . 21| 5093 |19.12.2020 Христо Иванов: Прокуратурата покри записите на Борисов. Излезе с едно комично съобщение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads