Реклама / Ads
1| 4658 |16.02.2018 НОВИНИ

Здравният министър иска оставката на шефа нa НЗОК

.
Източник: БГНЕС
Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев. Причината - Плочев го „прескочил” и не съгласувал с Ананиев искане за 200 милиона лева повече, които да покрият дълга на Здравната каса.
Професор Камен Плочев беше избран единодушно от депутатите за шеф на здравния фонд през юли миналата година. Дотогава той беше началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

Тогава той обеща завишен контрол върху болниците и заяви: „Никога не бих подписвал нещо незаконно. Няма политическа длъжност, която да стои над морала, с който съм възпитан. Ще откажа и ако това предизвика сътресения, ще си подам оставката по достоен начин. Не бива да допуснем системата да изпада в сътресения”.

Искането за оставката е дошло преди дни, заради писмо, което Плочев е изпратил до председателя на парламента с копие до парламентарните групи и в което той твърди, че има прогресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура за здравни услуги зад граница.

Тези задължения,

пише в писмото си Плочев, са на стойност към началото на 2018 г. от 271 247 500 лв. и представляват задължения на НЗОК към чужди здравни фондове. Към 31 януари 2018 просрочените задължения на НЗОК възлизат на 133 571 232 лева, а към 31.12. 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207 273 030 лева. Поради тази причина Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лева.

По думите на здравния министър Плочев е обещал да си подаде оставката тъй като министърът го е упрекнал в лъжа. Според Ананиев в началото Плочев е отричал да е писал това писмо, а след това е казал, че е възможно да го е подписал без да разбере за какво става дума.

Министърът твърди, че Плочев е обещал да подаде оставка, но до този момент такава няма. Друг упрек на министъра към Плочев е, че той не е уведомил за това писмо Надзорния съвет на НЗОК и самия министър.

Днес чрез посредник управителят на НЗОК проф. Камен Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние ще вземем други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор.

Това заяви пред медиите в НС народният представител от БСП за България Славчо Велков по повод скандала с исканата оставка на управителя на НЗОК от министъра на здравеопазването и във връзка с изпратеното от Камен Плочев писмо до парламента заради неразплатените задължения на българската Здравна каса към другите здравни каси на страни-членки на ЕС.

Днес в 11 ч. проф. Плочев е трябвало да отиде при министъра и да си подаде оставката, но това не е станало поради негови и на министъра задължения, който е в НС на парламентарен контрол.

Познавам проф. Плочев отдавна и съм загрижен за неговата сигурност, призна Славчо Велков. Той е в особено състояние заради тежко заболяване на неговата съпруга, добави депутатът. Питах от парламентарната трибуна къде са тези пари, защото само преди месеци, когато избирахме проф. Плочев, самият г-н Ананиев твърдеше, че касата е на нула. Ако министърът казва, че тези задължения се плащат, нека да представи документ, каза Велков.

Народният представител обори думите на Ананиев, че с писмото първо е трябвало да бъдат запознати Надзорният съвет на касата и министърът на здравеопазването, защото касата не е партийна, нито министерска. Министърът много добре знае, че е уведомен за всичко. Тук има скандал в държавата, става въпрос за над четвърт милиард лева и ние следва да се грижим един български професор да може да си изпълнява задълженията, отбеляза Велков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5231 |16.02.2018 В Брестник не искат приют за бедни . 2| 4532 |16.02.2018 ГЕРБ прави подписка за оставка на Жаблянов . 10| 4551 |15.02.2018 ГЕРБ поиска оставката на Жаблянов като зам.-председател на параламента . 4| 4666 |14.02.2018 НАТО иска да създаде военен Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads