Реклама / Ads
8| 2953 |25.01.2022 НОВИНИ

“Зеленият сертификат” в България е безсрочен. Засега. В ЕС ще важи 270 дни

.
проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването
“Зеленият сертификат” в България ще важи и след изтичането на срока от 270 дни, който бе приет от ЕС. От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза, но това ще важи само при пътувания в чужбина.
 

Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова пред “Свободна Европа”. 

 

Бустерната доза от ваксина срещу COVID-19 гарантира по-леко боледуване и липса на усложнения при заразяване с коронавирус, категорична бе министър Сербезова.

 

"Аз съм преболедувала, ваксинирах се и след това отново преболедувах COVID-19. При първия случай, в който все още нямаше ваксини, боледувах в рамките на 2 месеца, много тежко. Това беше в края на декември 2019. В началото на 2020 г. тепърва започнаше да се говори за COVID-19 в България. След това като ваксинирана, но преди да си сложа бустерна доза, го изкарах буквално за три дни с много леки симптоми. Постоянно виждам какво се случва с хора, които наблюдавам - и ваксинирани, и неваксинирани. Ние първо трябва да вярваме на статистиката и данните", посочи Сербезова.

 

“Мерки на национално ниво към настоящия момент не се въвеждат, защото има разлика между заболяемостта в отделните области. Няма нужда да се въвеждат по-рестриктивни мерки за всички. Но в отделни области, които станаха известни с тези мерки, има по-голяма заболяемост - София, София-град, Благоевград, Бургас… Вижда се как след въвеждане на определени мерки, в действителност спада заболаемостта. Мерките помагат срещу разпространението не само на COVID-19, но и на други инфекции. Така нареченият вечерен час - да, вирусът се разпространява и след 22 ч. Въпросът е, че от епидемиологична гледна точка поведението на хората след определени часове и в определени заведения става по-рисково по отношение разпространението на вируса. Основното, от което МЗ трябва да се води, е опазване здравето на населението. Това е нашият интерес", допълни още здравният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3195 |25.01.2022 Министър Янев: Няма струпване и разполагане на войски на НАТО в България . 5| 2879 |25.01.2022 Кунчев: Сроковете за зеления сертификат не се променят за България . 18| 3497 |25.01.2022 България и РСМ подписаха три меморандума. Ковачевски обеща да включи българите в македонската Конституция . 1| 5459 |25.01.2022 Падна най-големият джакпот в историята на онлайн залаганията в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads