Реклама / Ads
18| 3559 |25.01.2022 НОВИНИ

България и РСМ подписаха три меморандума. Ковачевски обеща да включи българите в македонската Конституция

.
Димитър Ковачевски, Кирил Петков Източник: БГНЕС
България и РСМ подписаха три меморандума след съвместното заседание на двете правителства в София. Българският премиер Кирил Петков бе категоричен, че основна цел на документите е икономическото развитие на целия регион. По думите му това ще подобри стандарта на живот, а добросъседството ще бъде поставено на пиедестал. Македонският му колега даде уклончиво обещание, че българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Поправката могло да се направи, когато Скопие отвори основния си документ в края на преговорите за присъединяване към ЕС.
 

Ето и какви официални документи бяха подписани между двете страни след съвместното правителствено заседание:

 

- Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието;

- Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие;

- Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия.

 

„Когато още на първата среща имаме три реални подписани меморандума по много ключови и важни въпроси, това е пример за нов подход с нова енергия и реални резултати. Министрите представиха поне 10 реални задачи, които си поставят. Радвам се да кажа, че следващата среща на тези работни групи е само след седмица. Историческата група ще има поне 3 срещи в следващите месеци. Виждат се огромната синергия и предимства, ако има добросъседство. Транспортната група сподели, че коридор номер 8 е излязъл от европейските коридори, а днес го връщаме на картата. Имаме много да наваксваме, но вярвам че ще наваксаме бързо. Заедно сме устремени“, заяви българският министър-председател Кирил Петков.

 

„Днес, когато всяка група представя резултати, историческата комисия има друго ниво на ентусиазъм и нов режим на робата. Това, че ще има 3 срещи за 4 месеца - за да се свършва работа, трябва да има обща конструктивна рамка. Професорите от двете страни показаха, че има конструктивен тон“, допълни той.

 

„Първата група за икономиката особено за енергетиката, туризма вече има свой план. Това се отнася и за групата за култура и образование. Имаме конкретни проекти, особено в природните науки. Има план за експертите по секторите. Искам да благодаря и на историческата комисия“, каза на свой ред премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

 

„Преди 7 дни отворихме нов диалог. Работните групи са водени от министрите, което показва политическа воля. Но в тях има и експерти от реалния сектори. Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме казали, че ще има авиолиния - успех би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за успех е да има изградени пътища. Критерии за успех е чрез разговор на комисиите да постигнем договор и да имаме първа конференция за членството на РСМ в ЕС“, добави той.

 

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.


.
Снимка: БГНЕС

 

Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

 

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори. Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Репубика Северна Македония Благой Бочварски.


.
Снимка: БГНЕС

 

Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

 

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.


.
Снимка: БГНЕС

 

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия. Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5511 |25.01.2022 Падна най-големият джакпот в историята на онлайн залаганията в България . 17| 3629 |25.01.2022 Елена Поптодорова: България не може да се справи сама със заплахите отвън . 1| 3001 |25.01.2022 „Прозрачност без граници“: България остава устойчиво на дъното в ЕС по справяне с корупцията . 1| 3319 |25.01.2022 Ледена епоха скова България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads