Реклама / Ads
4| 2527 |15.06.2023 НОВИНИ

Зеленски настоя Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

.
украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: Стопкадър: YouTube
Украинският държавен глава Володимир Зеленски настоя в четвъртък Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна, като заяви, че този ход ще бъде ключов в борбата с руската инвазия, предаде Ройтерс.
 

"Знам, че има дискусия в Швейцария относно износа на военни материали за защитата на Украйна. Това би било жизненоважно. Имаме нужда от оръжия, за да можем да възстановим мира в Украйна", съобщи Зеленски във видеообръщение към двете камари на швейцарския парламент.

 

Известно е, че Швейцария има дългогодишна политика да забранява реекспорта на закупено от нейни производители оръжие за държави, които са в конфликт. Миналия ноември Берн наложи допълнително ембарго за боеприпаси, насочени към Русия или Украйна.

 

Казусът генерира обширен дебат в Швейцария, която трябваше да балансира своята външнополитическа традиция на неутралитет, като същевременно отчита опасенията на своите европейски съседи и местната си оръжейна индустрия, пише Ройтерс.

 

Облечен в обикновена черна тениска с надпис "Украйна" на гърдите му, украинският лидер благодари на Швейцария за прилагането на санкциите на ЕС, към които държавата се присъедини.

 

"Много е важно да проявим солидарност, защото тези санкции ще ни помогнат да сложим край на агресията", подчерта той. Трябва да засилим санкциите", допълни президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2744 |15.06.2023 Синдикатите на МВР настояват заплатите им да бъдат вдигнати с 15% . 9| 2698 |15.06.2023 Зеленски по телефона към Анджей Дуда: Трябва да разбием внушенията, че някой в НАТО се страхува от Русия . 1| 2553 |14.06.2023 Зеленски съобщи за напредък в района на Бахмут. Ракети паднаха в Одеса /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads