Реклама / Ads
7| 4029 |12.11.2023 НОВИНИ

Зеленски отбеляза година от изтеглянето на окупаторите от Херсон. Германия ще удвои военната помощ за Украйна

.
Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза годишнината от изтеглянето на руските сили от Херсон, като почете паметта на войниците и цивилните, дали живота си за освобождението на южния украински град, предаде ДПА. Това държавният глава направи в традиционното си обръщение към нацията снощи, уточнява агенцията.
 

По думите на Зеленски украинската армия ще продължи да отговоря на атаките на руските войски в Херсонска област, част от която все още е под контрола на Русия. 

 

"Тази седмица показа, че ние удряме окупаторите и в Черно море, и на Кримския полуостров, и навсякъде другаде", заяви украинският президент.

 

В същото време той поздрави полския президент Анджей Дуда за националния Ден на независимостта и благодари на Варшава за нейната подкрепа. "Украйна и Полша трябва да се държат заедно, за да останат нашите народи завинаги свободни", заяви Зеленски.

 

ДПА отбелязва, че Полша, която е член и на ЕС, и на НАТО, е един от най-значимите политически и военни поддръжници на Киев.

 

Междувременно "Блумбърг" съобщи, че управляващата коалиция в Германия е решила да удвои военната помощ на страната за Украйна за следващата 2024 година, така че тя да достигне 8 милиарда евро.

 

Ако тази сума бъде одобрена от парламента, в който мнозинство има управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, то тогава разходите на Германия за отбрана биха надхвърлили два процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каквото е изискването на НАТО.

 

Депутатите от Германската социалдемократическа партия на канцлера Шолц, Свободната демократическа партия и "Зелените" са постигнали тази седмица споразумение по предложения федерален бюджет за 2024 година, информира "Блумбърг". За момента няма коментар по темата от страна на министерството на отбраната на Германия, ръководено от Борис Писториус, уточнява "Ройтерс".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4290 |12.11.2023 Порошенко: Руската "Вагнер" е инструктирала терористите от Хамас за атаката в Израел . 2| 4222 |12.11.2023 Исландия: Вулкан опасно застрашава град близо до Рейкявик . 3| 4364 |12.11.2023 Черен уикенд за българския спорт: Четирима треньори и спортисти загинаха на пътя . 12| 4086 |12.11.2023 Нетаняху предупреди Хизбула: Ако влезете във война с Израел, ще направите грешката на живота си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads