Реклама / Ads
2| 4302 |21.09.2023 НОВИНИ

Зеленски пристигна във Вашингтон, предстои среща с Байдън и разговори с американски военни лидери в Пентагона

.
Украинският държавен глава Володимир Зеленски Източник: БГНЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон на еднодневно посещение, съобщи Асошиейтед прес.
 

Агенцията посочва, че този път украинският лидер трябва да се изправи пред скептично настроените републиканци, които поставят под въпрос притока от американски долари, благодарение на които в продължение на 19 месеца неговите войски се борят срещу руските сили.

 

Очаква се Зеленски да се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом и да разговаря с американските военни лидери в Пентагона. Сутринта украинският лидер ще спре на Капитолийския хълм, за да разговаря с лидерите на републиканците и демократите в Камарата на представителите и Сената, а вечерта ще направи обръщение в сградата на Националния архив във Вашингтон.

 

В пост в "Телеграм" днес Зеленски бе категоричен, че страната му се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, след като през миналата нощ Русия извърши най-голямата си атака срещу Украйна от седмици, информира Ройтерс.

 

"Миналата нощ руските терористи предприеха поредната масирана атака. По-специално - върху инфраструктурата. Повечето от ракетите бяха свалени. Но само повечето от тях. Не всички", написа украинският президент.

 

"Повече противовъздушна отбрана. Повече санкции. Повече подкрепа за украинските войници на фронтовата линия", отбеляза Зеленски по време на продължаващото си посещение в САЩ, откъдето заяви, че системите за противовъздушна отбрана ще бъдат в дневния ред на преговорите.

 

Докато американският държавен глава и повечето лидери на Конгреса все още изразяват подкрепа относно помощта за Украйна, а демократите на Байдън контролират Сената, Зеленски ще се сблъска с по-твърди позиции, отколкото при посещението си във Вашингтон преди девет месеца.

 

Тъй като контраофанзивата на Украйна продължава и в Конгреса има сериозни дебати за разходите преди възможно спиране на работата на правителството, мнозинството републиканци поставят под въпрос милиардите долари, които Вашингтон е изпратил на Киев за военни, икономически и хуманитарни нужди.

 

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г. в Украйна, САЩ са изпратили около 113 милиарда долара за подпомагане на сигурността и за хуманитарна помощ за правителството на Зеленски.

 

Представители на администрацията на демократа Байдън дадоха снощи класифициран брифинг пред Конгреса, за да призоват за отпускането на допълнителни 24 милиарда долара, като заявиха, че ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да поеме контрол над Украйна и той се добере до границата на НАТО, цената за САЩ ще бъде много по-висока.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 11505 |21.09.2023 След лицемерието пред ООН: Радев се скри от среща със Зеленски . 23| 5261 |20.09.2023 Полша и Украйна се хванаха за гушите заради реч на Зеленски . 26| 4810 |20.09.2023 Зеленски: Докато ядрените оръжия остават на мястото си, масовото унищожение набира скорост . 2| 4202 |19.09.2023 Белият дом: Байдън очаква с нетърпение срещата със Зеленски, за да разбере повече за украинската контраофанзива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads