Реклама / Ads
0| 2739 |27.02.2024 НОВИНИ

Зеленски: Тръмп не познава Путин - не разбира, че никога няма да спре

.
Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски смята, че бившият американски президент Доналд Тръмп не разбира целите, преследвани от руския лидер Владимир Путин, защото никога не е воювал с Русия.
 

Това каза украинският лидер в интервю за CNN, предаде агенция Укринформ.

 

Зеленски заяви, че "не може да разбере как Доналд Тръмп може да бъде на страната на Путин". "Това не е за вярване", подчерта украинският президент.





"Мисля, че Доналд Тръмп не познава Путин. Знам, че се е срещал с него ..., но никога не е воювал срещу него. Американската армия никога не е воювала с руската. Никога. Аз по-добре го разбирам. И не мисля, че той (Тръмп) разбира, че Путин никога няма да спре", добави Зеленски.

 

Попитан за изказването на американския сенатор Джей Ди Ванс, че изходът от войната няма да се промени дори ако Украйна получи парите, Зеленски каза, че американският законодател "не разбира какво става тук".

 

"За да разбере трябва да дойде на фронтовата линия и да види какво става без тази подкрепа. И тогава той ще разбере, че милиони хора ще загинат", допълни украинският президент.

 

"Той, разбира се, не го проумява, но да не дава Господ да имате война на ваша територия", обобщи Зеленски пред CNN.

 

Зеленски също така заяви, че без нова военна помощ от САЩ страната му няма да може да защити черноморския транспортен коридор, който позволява на Киев да изнася зърно на световните пазари.


Украйна пусна в експлоатация коридора, който обхваща западното черноморско крайбрежие в близост до Румъния и България през август, месец след като Русия се отказа от едногодишното знаково споразумение, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, което позволи безопасен износ на близо 33 млн. тона украинско зърно в Черно море.







Украйна е на път да изнесе цялото зърно от реколтата си през 2023 г. въпреки руските атаки срещу украинските пристанища и инфраструктура, заяви този месец британското външно министерство.


"Ние ... създадохме новия маршрут в Черно море", заяви Зеленски в интервю за CNN, като определи морския коридор като "голям успех" за това, че досега е позволил износа на около 30 млн. тона зърно и други селскостопански продукти.

Но той предупреди, че ако Конгресът на САЩ не одобри 60 млрд. долара нова помощ за сигурността, то бъдещето на корабния коридор ще бъде под въпрос. Организацията на обединените нации обвини Русия за нахлуването в Украйна преди две години за задълбочаването на световната продоволствена криза. И Украйна, и Русия са големи износители на зърно.


"Смятам, че маршрутът ще бъде затворен... защото за да го защитим, са необходими и боеприпаси, и противовъздушна отбрана, и някои други системи", каза Зеленски.

ООН твърди, че има десетки нападения срещу съоръжения за производство и износ на зърно в Украйна. Русия казва, че те са насочени към военна, а не към гражданска инфраструктура.


Консервативните републиканци в Камарата на представителите заплашват да блокират по-нататъшната военна помощ. Украйна изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси, особено на тежки артилерийски снаряди, и е загубила позиции, след като си върна около половината от територията, която Русия завзе при нахлуването си през февруари 2022 г.







През 2023 г. Украйна ще прибере около 80 млн. тона зърно и маслодайни култури, включително излишък за износ от около 50 млн. тона през сезон 2023/24 г. от юли до юни, съобщи правителството на страната.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2709 |27.02.2024 Хърватия година след въвеждането на еврото: По-ниска инфлацията и по-изгодно финансиране . 5| 3603 |27.02.2024 Пеевски сезира прокуратурата, ДАНС и МВР за руската пропаганда в България . 5| 2664 |27.02.2024 Украинският българин Анатолий Барон от с. Василевка загина на фронта . 3| 2624 |27.02.2024 Министър Стойчева: Предстои създаването на Космическа агенция у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads