Реклама / Ads
0| 2339 |07.08.2024 НОВИНИ

Зенитно-ракетните комплекси: Продължава процедурата по одобряване на придобиването им

.
В парламента ресорните депутати от бюджетната комисия се заемат с парите за купуването на зенитно-ракетни комплекси от Германия.
 

С почти пълно мнозинство Комисията по отбрана даде зелена светлина за военната сделка на стойност над 350 милиона лева.

 

Проектът е ключов, защото на този етап страната ни продължава да разчита на стари установки, съветско производство, чиято поддръжка трудна заради войната в Украйна.





Очаква се окончателно текстовете да бъдат гласувани и в пленарната зала преди ваканцията на депутатите.

 

България се цели да купи доказалите се в Украйна ПВО комплекси IRIS-T. Предложението е изготвено от Министерски съвет след работни срещи в Министерство на отбраната в периода 22-24 юли с представители на Федералното министерство на отбраната на Германия и на немската компания Diehl Defence в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

 

България е заявила намерение за закупуване на 1 брой IRIS-T SLM на обща стойност 182 млн. евро, или малко над 356 млн. лв. В рамките на проекта е предвидена възможност за закупуване на до 5 броя модификации на системата и на един брой система за далечен обсег.


Предвижда се първият етап на проект да се финансира от разходите за отбрана на България, както и от постъпилите през 2024 г. и от очакваните през 2025 г. компенсаторни суми за предоставени дарения на въоръжена техника.





Идеята е чрез реализацията на проекта за придобиване на зенитно-ракетни комплекси да се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение, притежаващи съвременни летателни и бойни способности.

 

Противовъздушната система Iris-T, която Германия предостави на Украйна през 2023 г. за защита на украинските градове и цивилното население в тях, се справя отлично, пишеха тогава редица германски медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2189 |07.08.2024 Крокодилът Кроко от "Ботунец" - сагата продължава . 18| 5397 |07.08.2024 Украински войници влязоха в руската Курска област? Русия рани 8 души в Харков, сред тях - бебе . 15| 2200 |07.08.2024 Яхия Синуар е новият ръководител на Хамас - един от "мозъците" на атаката от 7 октомври . 0| 2174 |07.08.2024 Бедствено положение в Харманли и Тополовград. 10 екипа на пожарната и хеликоптер гасят огъня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads