Реклама / Ads
0| 4527 |14.05.2009 НОВИНИ

Т. Зилберхорн: България не получава категорично мека оценка

.
Германският Бундестаг
Спирането на европейски помощи за България бе правилен ход, тъй като вече се забелязват първите положителни резултати от тази мярка. Това казва в оценка за доклада на ЕК за България германският депутат Томас Зилберхорн.
 

С Томас Зилберхорн, който е член на комисията по европейски въпроси в Бундестага, разговаря Емилиян Лилов от Дойче Веле.

"България не получава категорично мека оценка от Европейската комисия. В доклада се признават успехите, но същевременно се посочва много ясно, къде правителството трябва да положи още усилия. Най-вече в съдебната реформа има още какво да се желае; не е приключила реформата на вътрешното министерство и не са изчистени отношенията между него и ДАНС; има нужда от подобряване работата на съдебните органи при повдигането на обвинения и постановяването на присъди за корупция и участие в организирани престъпни схеми.

Мерките трябва да бъдат подплатени с резултати

Не са достатъчни само законодателните и административните мерки - най-после те трябва да бъдат подплатени и с конкретни практически резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност", казва германският депутат. Това ли, според него, иска да каже Комисията, когато говори за нуждата от продължаване и задълбочаване на усилията?

"Да, разбира се. И ако позволите да разширя малко тематиката с нещо много важно преди изборите за ЕП - това е темата за финансирането на партиите в България. Тук Комисията казва много ясно, какво трябва да се свърши в България. Посочва се, че въпросът с партийното финансиране е задача основно на правителството и тя трябва да бъде решена още преди европейските и националните избори тази година", изтъква Зилберхорн.

Чухме и първите критични бележки на критиката на Комисията. Германската консервативна депутатка Инге Гресле например определи докладите за България и Румъния повече като "прозаично четиво" и по-малко като "ориентир за оценка на напредъка". Съгласен ли е Томас Зилберхорн с такава една оценка?

"Заключенията на Комисията традиционно са по-учтиви и по-въздържани оценки, отколкото тези в парламентарното пространство. Това, което очевидно притеснява колежката Гресле, е, че изминаха две пълни години от приемането на България и Румъния в ЕС, за което време те можеха да направят повече за решаването на съществуващите проблеми, ако имаше политическа воля за това. В този смисъл мога само да се присъединя към призивите за продължаване на реформите, да няма никакво отпускане, а препоръките на Комисията да бъдат възприети с цялата им сериозност.

София да докаже, че играе на страната на народа

В противен случай тя няма да има друг полезен ход, освен отново да посегне към ножа, с който да продължи да реже от европейските фондове за България и Румъния. Трябва да се разбере още, че най-вече гражданите на България и Румъния имат интерес от това, да бъдат извършени тези реформи, защото именно за тях са предвидени средствата, които сега са блокирани. А правителствата им трябва да докажат, че играят на тяхна страна и дърпат въжето в същата посока", казва германският депутат, като изтъква, че интерес от това имат също и гражданите на ЕС, в това число тези на Германия.

"Това, естествено, е така. България и Румъния получават повече средства от ЕС, отколкото внасят в общия бюджет. Разбира се, никой не оспорва правото им да се възползват от европейските фондове, но това означава, че тези средства трябва да стигат там, за където са предназначени."(ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4977 |09.05.2009 Млади немски журналисти стопират из България в оригинален европроект . 5| 5261 |08.05.2009 Тартор на джебчийска банда от България осъден на затвор в Англия . 3| 4983 |08.05.2009 Еколози: България ще плати милиони заради Натура 2000 . 38| 5069 |01.05.2009 БСП ще вади България от бурните води

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads