0|
4167
|07.01.2015
НОВИНИ
Зимата е тежък сезон за сърдечноболните
Рязката промяна в температурите провокира коронарни инциденти. Зимата е тежък период за сърдечноболните. Смъртността също е по-висока. Според британско проучване спадането на температурите с един градус повишава случаите на остри коронарни инциденти с 200 броя.
Това каза кардиологът д-р Сотир Марчев пред Нова тв. Той препоръча на пациентите да ходят на лекар два пъти в годината - в началото на зимата и в началото на лятото, тъй като в тези периоди е наложително да бъдат сменени и дозите на лекарствата.
Както жегата, така и студът са неблагоприятни за сърдечно-съдовата система. Студът особено повишава проявите на сърдечен дискомфорт, тъй като засилва спазъма на съдовете (а точно това провокира и води до сърдечна болка). Затова рискови пациенти като хора с високо кръвно, преживели миокарден инфаркт, възрастни и всички, които пият медикаменти за сърце, да избягват рязко излизане от топло на студено. Както и дълъг престой на минусови температури.
Хората с диабет или неврологични заболявания са уязвима група, защото диабетът е самостоятелен рисков фактор за сърдечна болест. А и по-голямата част от пациенти с диабет са със сърдечна патология.
Всички храни, задържащи енергията, с която можем да се справим в студа (точно такова е препитанието на ексимосите например), са с високо съдържание на мазнини. Например: по-тлъсти риби, меса, както и зърнени храни. Но те пък не са подходящи за пациентите от рисковите групи. И все пак не трябва да се робува на крайности, затова заложете на разнообразна и богата на витамини храна.
Намалете обичайната употреба на солени ястия като туршиите, съветва специалистът. Алкохол в студа не се препоръчва, защото временното разширяване на съдовете може да бъде последвано от спазъм за сметка на периферните съдове. А минусовите температури допълнително подсилват този ефект.
Както жегата, така и студът са неблагоприятни за сърдечно-съдовата система. Студът особено повишава проявите на сърдечен дискомфорт, тъй като засилва спазъма на съдовете (а точно това провокира и води до сърдечна болка). Затова рискови пациенти като хора с високо кръвно, преживели миокарден инфаркт, възрастни и всички, които пият медикаменти за сърце, да избягват рязко излизане от топло на студено. Както и дълъг престой на минусови температури.
Хората с диабет или неврологични заболявания са уязвима група, защото диабетът е самостоятелен рисков фактор за сърдечна болест. А и по-голямата част от пациенти с диабет са със сърдечна патология.
Всички храни, задържащи енергията, с която можем да се справим в студа (точно такова е препитанието на ексимосите например), са с високо съдържание на мазнини. Например: по-тлъсти риби, меса, както и зърнени храни. Но те пък не са подходящи за пациентите от рисковите групи. И все пак не трябва да се робува на крайности, затова заложете на разнообразна и богата на витамини храна.
Намалете обичайната употреба на солени ястия като туршиите, съветва специалистът. Алкохол в студа не се препоръчва, защото временното разширяване на съдовете може да бъде последвано от спазъм за сметка на периферните съдове. А минусовите температури допълнително подсилват този ефект.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads