Реклама / Ads
20| 5181 |24.01.2014 НОВИНИ

Златанова: Най-обезпокоително в доклада на ЕК е повторяемостта на препоръките

.
Въвеждането на предпазната клауза за правосъдието и вътрешните работи и мониторинговият механизъм бяха нещо ново. Още 2006 г. ЕК призна, че има слабости в тези системи“. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в „Гореща точка“ по ТВ7.
 

„Винаги правителството получава няколко дни предварително доклада, като политика на партньорство. Това е стандартна процедура и се прави, за да бъдат отстранени фактическите неточности, ако бъдат намерени такива“, заяви вицепремиерът. По отношение на възможността за натиск при изготвянето на доклада, Зинаида Златанова изрази убедеността си, че едва ли има българин, който да иска този доклад да бъде лош. „Правителствата се сменят, нo мнението на Европа за нас остава“, допълни тя и определи внушенията, че ЕК се поддава на задкулисни договорки като крайно неуместни и категорично неверни.

Зинаида Златанова коментира промяната в езика на Брюксел, който вече говори не за политическа, а за обществена воля за промяна. „Консенсусът, а не противопоставянето, е начинът да се преодолеят слабостите и да се върви напред. Каквито и разногласия да имаме, трябва да можем да вървим напред“, изтъкна вицепремиерът. Според правосъдния министър най-обезпокоителното в доклада е повтаряемостта на препоръките.

За предстоящия избор на нов главен съдебен инспектор правосъдният министър изрази учудването си, че вече почти година нито професионалната общност, нито политическите партии са излъчили свои кандидатури.

Златанова отбеляза, че предстои специално заседание на Висшия съдебен съвет, на коeто да бъдат обсъдени препоръките по Доклада на ЕК. „През последните месеци ВСС е на прав път и това е отчетено в доклада“, каза още тя. Тя допълни, че една от препоръките е да се подобри обществената комуникация, включително и чрез медиите. „Комуникацията с обществото по важни дела е един от начините за възстановяване на доверието в съдебната система“, посочи Зинаида Златанова.

Вицепремиерът отбеляза, че няма формална юридическа пречка България да председателства ЕС през 2018 г. въпреки мониторинговия механизъм, в който се намира. „Въпросът е в репутацията ни. Всички институции, отговорни за написаното в доклада е добре да положим усилия, за да убедим и ЕК и държавите-членки, че сме изпълнили критериите на този механизъм. Най-добрият начин да се премахне механизмът е да изпълним препоръките“, каза Зинаида Златанова. Тя допълни, че механизмът е резултат на сериозни недостатъци в системите и той е в наша полза, за да ги преодолеем в името на гражданите.

Вицепремиерът заяви, че няма връзка между усвояването на еврофондовете и доклада, както няма връзка между присъединяването ни в Шенген и механизма за мониторинг. „Досега нито едно твърдение, че правителството не може да управлява еврофондовете, не се сбъдна. Точно обратното“, посочи Златанова. „За мен докладът е коректен и обективен и е много добър наръчник за това, какво да правим по-нататък“, обобщи правосъдният министър.

По отношение на проекта на нов Наказателен кодекс Зинаида Златанова изтъкна, че най-доброто място на дискусията по него е парламентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5719 |23.01.2014 "Депресиращо четиво" - коментарът на "Икономист" за доклада ни . 27| 4841 |23.01.2014 Цацаров нападна спецпрокуратурата заради доклада на ЕК . 28| 5028 |23.01.2014 Златанова: Дали с опозицията четем едни и същи доклади? . 13| 5812 |23.01.2014 Кристиан Вигенин: Не се депресирах от доклада на ЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads