Реклама / Ads
0| 3114 |08.06.2022 НОВИНИ

Злоупотреби за над 30 млн. евро по европроекти у нас разкри ОЛАФ

.
Мащабни злоупотреби с европейски пари разкри Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Те са свързани със стотици къщи за гости, измами с лозя и залесявания. Парите, отпуснати по 11 програми, са били насочени към една и съща фирма, става ясно от доклада.

За миналата година от ОЛАФ са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за злоупотреба с европейски средства у нас, като по шест случая са издадени препоръки за по-нататъшни действия.

 

Измами с лозя 

 

ОЛАФ са установили, че много от работниците по проекта не са били назначени с трудов договор, а главният изпълнител е завишил изкуствено разходите за работите, част от които действително са били реализирани от местни работници, наети от подизпълнители на по-ниски разходи. Установено е още, че на по-късен етап икономически оператор в друга държава - членка е върнала част от фактурираните от главния изпълнител суми. Вероятно става дума за пране на пари. ОЛАФ препоръчва възстановяване на половин милион евро. 


Къщи за гости 


Приключило е разследването за изграждането на 377 къщи за гости у нас. ОЛАФ препоръчва възстановяване на 23 милиона евро на Европейската комисия. Къщите за гости обаче не са били използвани по предназначение, а за лична употреба, посочват в доклада си от ОЛАФ. 


Европейската служба за борба с измамите разкри множество нередности и завишени цени при схема, финансирана по европейския Фонд за гарантиране на земеделието у нас. Целта на Фонда е да популяризира селскостопански продукти като вина, спиртни напитки, череши и млечни продукти в ЕС и извън блока. Става дума за 11 програми, които са сключени с една и съща фирма със седалище в Гърция. Процедурите за възлагане на обществени поръчки за избор на изпълнител за 11-те програми се отклонява значително от изискванията за състезателна процедура. 

 

Схеми със залесявания

 

Приключило е дело и за злоупотреба със средства, които е трябвало да се използват за залесяване. Установени са нередности в трите основни дейности по проекта. Събраните доказателства разкриха, че залесените земя в България е била по-малка от площта, обявена от бенефициента. НЯкои от земите са били частни имоти или ерозирани дерета и не са изисквали залесяване. Според документите по проекта обаче е дадено заявление за финансиране на цялата площ, което означава, че са поискани пари за области, които никога не са виждали сянката на дърво. Разследването разкри и възможна измама свързани с декларирането на дейностите по поддръжка. При повечето нямаше видими следи от поддръжка от площта на проекта през 5-годишен период, въпреки декларации за противното.


ОЛАФ препоръчва пълното възстановяване на сумата от 180 хил. евро, получени по програмата и отправи препоръка към националните органи за образуване на производство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3397 |08.06.2022 FT: Европа пред зимен енергиен режим . 0| 2466 |08.06.2022 Акад. Денков: Нашите деца учат една календарна година по-малко, отколкото се учи средно в Европа . 0| 2584 |08.06.2022 Захарова изплака за отклонения полет на Лавров, не било честно от страна на Европа . 0| 2544 |07.06.2022 Зеленски – лидерът с най-голяма подкрепа в Централна и Източна Европа, следван от Макрон и Джонсън
Реклама / Ads