Реклама / Ads
0| 2679 |29.08.2022 НОВИНИ

Зрелостници писаха философско есе върху мисълта на Блез Паскал

.
Източник: архив
Кои белези на демографската криза в България се отразяват върху работната сила? На този въпрос отговаряха зрелостниците на днешната матура по желание по география и икономика. Те трябваше да покажат и умения да извличат, анализират и интерпретират информация от географски текст, графики и статистически данни.
 

15 държавни зрелостни изпита по желание се провеждат днес. Общо 598 души се явиха сутринта на матурите по математика, философия, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образоване и профилирана подготовка по руски език.

На изпита по философия учениците разсъждаваха върху дилема на семейство - да запази или да продаде наследствена къща в красиво планинско село, за да осигури следването на детето си в западен университет.

 

Зрелостниците размишляваха какви ценности биха залегнали в основата на решението на семейството. Те имаха за задача и да съставят философско есе върху мисълта на Блез Паскал - „Колкото по-интелигентен е човек, толкова повече своеобразие открива у другите хора. За посредствения всички са еднакви.“

 

На въпроса: „Как българите постигнали църковна независимост през Възраждането?“ трябваше да отговорят зрелостниците на изпита по история и цивилизации като съставят текста си след анализ на различни източници.

 

Задачите със свободен отговор по биология и здравно образование бяха за структура и функциите на биоорганичните съединения, функцията на нервната и отделителната система при човека. Бяха поставени и задачи, свързани с различни заболявания и тяхната превенция, с еволюцията на животните и човека. 

 

По-късно днес продължават държавните зрелостни изпити по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по различните нива английски, немски и руски език.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2807 |25.08.2022 6111 зрелостници се потиха над темата ”Слово и памет в одата „Паисий“ на Иван Вазов . 0| 2737 |24.08.2022 БЛС и НЗОК подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 за медицински дейности . 0| 2989 |17.07.2022 България и РСМ подписаха двустранния протокол към Договора, има механизъм за контрол по изпълнението му . 0| 2980 |05.07.2022 Страните от НАТО подписаха протокола за приемане на Швеция и Финландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads