Реклама / Ads
0| 2985 |17.07.2022 НОВИНИ

България и РСМ подписаха двустранния протокол към Договора, има механизъм за контрол по изпълнението му

.
Буяр Османи и Теодора Генчовска Източник: Евроком
Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство. Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.
 

"Беше отчетен прогресът във всички секторни групи. Това, което трябва да се направи от тук насетне, е на база на постигнатите споразумения и договорености, те да бъдат реализирани на практика, което е много сериозен ангажимент на двете държави", заяви след подписването Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

"Наистина днес всички станахме свидетели на един много важен момент. Проведе се втората междуправителствена комисия в изпълнение на чл. 12 от Договора за доборсъседство между България и РСМ. Беше обсъдено това, което е постигнато в секторните политики. Беше представено какво и кога трябва да се случи в различните обалсти", това заяви на брифинг Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска след подписването на втория протокол, част от Договора за добросъседство с Република Северна Македония, който трябва да гарантира изпълнението на т.н. "френско предложение" от страна на Скопие.


"Най-важният резултат е подписването на втория протокол. Той съдържа много краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Важно е да се отбележи, че този протокол не е сам за себе си. Той е интегрална част от т.н. "френско предложение" - преговорната рамка и заключението на съвета.


"Продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от Северна Македония. С оглед по-добра координация и съблюдаване на следващите техни стъпки, които са свързани най-вече с промяната в Конституцията на РСМ, а именно вписването на българите, не само в Конституцията, но и в прилежащото законодателство", подчерта външният министър в оставка.


"България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на РСМ. Изцяло се съобразяваме с решението на Народно събрание, според което България не признава този език. В контекста на останалите 26 членки, обаче, това е по-специфично - те имат свои позиции и ние по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата позиция. Българската позиция обаче е гарантирана в цялата преговорна рамка", категорична беше Теодора Генчовска.


"Протоколът, свързан с преговорната рамка, има механизъм, който да следи за неговото изпълнение. Този механизъм ангажира останалите страни-членки да следят за неговото изпълнение. Това е най-ценното на т.н. "френско предложение", изтъкна външният министър в оставка.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4485 |17.07.2022 Атанасова: ГЕРБ са срещу зависимост на България от ”Газпром”, но диверсификация трябва да има . 0| 3214 |16.07.2022 Петър Колев: Време е за нова страница в отношенията между България и РСМ . 0| 3047 |15.07.2022 ЕК с четири наказателни постановления срещу България . 0| 3320 |14.07.2022 Дойче веле: Една цяла България неродена - 6 милиона аборта за 65 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads