Реклама / Ads
0| 3215 |16.07.2022 НОВИНИ

Петър Колев: Време е за нова страница в отношенията между България и РСМ

.
Петър Колев Източник: БГНЕС
„Време е да отворим нова страница в отношенията между Република Северна Македония и България. Решението на македонския парламент е шанс, който трябва да бъде използван за бързи реформи“, каза за БГНЕС председателят на Граждански демократичен съюз Петър Колев по повод на приемането на Френското предложение от македонския парламент.
 

„Дошло е време да отворим нова страница в отношенията между Република Северна Македония и Европейския съюз, от една страна, и между Република Северна Македония и България, от друга. Това мъдро и визионерско решение на македонския парламент трябва да бъде използвано като шанс за бързи реформи, бързи промени и бърза евроинтеграция на РСМ“, смята той.

 

Колев обаче предупреди, че няма място за еуфория: „Трябва да запретваме ръкавите, да започваме работа. Предстои ни промяна на Конституцията, с което българите да получат своето равноправие с всички народи, които живеят там. Трябва да бъде подписан Протокола по Договора за добросъседство и РСМ да започне реалната европейска интеграция и преговори“.

 

Той подчерта, че България трябва да остане фокусирана като най-заинтересованата държава-членка за интеграцията на Западните Балкани и най-вече РСМ.

 

„Трябва да сме фокусирани върху процесите, които протичат там. Очаквам ясна българска външна политика, категорична българска позиция, ясна ангажираност на българската държава оттук-нататък като един реален фактор на стабилност“, каза Петър Колев.

 

Според него не трябва да забравяме, че България има много въпроси, по които трябва да работи. На първо място това са въпросите, свързани с правата на българската общност в РСМ, а също така с културното и историческо наследство, представителството на българите.

 

„Това е началото на един полезен и много важен процес, който предстои“, завърши Колев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2911 |16.07.2022 Слънчево и още по-горещо време днес . 0| 3775 |15.07.2022 Лена Бориславова: В момента всеки се опитва да не излезе Черен Петър . 0| 8981 |15.07.2022 Прокурор от Пловдив подхвана здравни министри и НОЩ заради ваксини и всяване на страх по време на пандемията . 0| 2899 |15.07.2022 Слънчево време в близките няколко дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads