Реклама / Ads
0| 3026 |15.07.2022 НОВИНИ

ЕК с четири наказателни постановления срещу България

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия представи днес данни за наказателните процедури, които води срещу страните от ЕС през юли. За България се съобщава за четири процедури.
 

Комисията е решила да предприеме по-нататъшни стъпки по производствата за установяване на нарушение срещу нашата страна, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словакия и Испания, като е изпратила мотивирани становища за това, че не са въвели изцяло европейските правила за защитата на подателите на сигнали за нарушения на общностното право.

 

Крайният срок е изтекъл на 17 декември 2021 г., а през януари тази година комисията е изпратила на 24 държави писма за напомняне. От тях 15-те посочени държави все още не са приели необходимите мерки и разполагат със срок от два месеца, за да отговорят и, ако отговорите не са задоволителни, ЕК може да реши да отправи въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

 

Комисията е решила да издаде мотивирани становища на България, Чехия, Естония, Финландия и Латвия за това, че не са въвели изцяло европейските правила за енергийните качества на сградите. Срокът за прилагане на правилата изтече на 10 март 2020 г., а през май същата година комисията е изпратила официални уведомителни писма. Според ЕК България, Чехия, Естония, Финландия и Латвия все още не са приложили изцяло правилата и сега разполагат с два месеца, за да изпълнят задължението си. В противен случай комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението.

 

Комисията днес призова България, Франция и Испания да приложат мерките по общата политика в областта на риболова, за да се предотврати "инцидентният" улов на защитени видове от риболовните кораби. Необходими са спешни действия, заявява ЕК. Мерки за защита и опазване на видове като морската свиня, каретата, дългомуцунестия тюлен и морските птици са необходими според правилата за местообитанията и в защитените зони по мрежата "Натура 2000", определени за тяхната защита. Държавите трябва да въведат строга защита и да забранят умишления улов или убиването и обезпокояването на видовете, допълва ЕК.

 

България не е предприела мерки за избягване на безпокойството на делфините и морските свине в зоните по "Натура 2000", и не е извършила надлеждно проследяване на улова на тези защитени видове в Черно море. Нашата страна не е въвела правилно задължението за наблюдение на улова. Комисията е решила да изпрати официално уведомително писмо до София и се очаква отговор в срок до два месеца. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи по-нататък с наказателната процедура.

 

Комисията призовава също България да приведе националното си законодателство в пълно съответствие с европейските правила за лабораторните животни, които определят мерки за защита на животните, използвани за научни или образователни цели. България не е въвела правилно някои от изискванията, например за начините на умъртвяване, повторното използване в процедури, решенията за издаване на разрешения за проекти и отнемането на разрешения. Комисията изпраща официално уведомително писмо на нашата страна, която разполага със срок от два месеца, за да отговори и да отстрани посочените недостатъци. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи по-нататък с наказателната процедура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3132 |13.07.2022 Съд в Токио: Четирима виновни за аварията във Фукушима ще плащат 95 млрд. евро . 0| 15502 |10.07.2022 Божидар Божанов: Всички данни, записи, актове, фишове и наказателни постановления на нарушители на пътя да се публикуват . 0| 3178 |09.07.2022 Цончо Ганев: Поне четирима от БСП нямаше да подкрепят проектокабинета . 0| 2981 |30.06.2022 ДНСК издаде 11 наказателни постановления за незаконното строителство на 4 и 5 лот на АМ „Хемус“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads